Búcsúznak a forgatók

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül megvalósult véméndi Mozgó film, mozgó klub 2020. január 31-én tartotta utolsó találkozóját.

A záró alkalmon került sor az év folyamán elkészült kisfilmek bemutatójára. A csoport a település közösségi eseményeit, rendezvényeit örökítette meg az év folyamán Komjáthy Máté filmes szakember útmutatásával és állította össze egy az egész település szemléletét formáló imázsfilmmé. Külön érdekesség, hogy a gyakorlatként készített egyik interjú olyan jól sikerült, hogy önálló bemutatását is tervezték. Hamarosan kiderült, hogy az interjú alanya, Horváth Etele a nemzetiségi önkormányzatok legmagasabb kitüntetésében részesül, így önálló vetítése ebből fakadóan is létjogosultságot nyert.

A vetítések mellett az egész év folyamán készült dokumentáló fényképek adnak kiállítási hátteret. A felvételek közben, illetve szakmai utazások alkalmával készült fényképek illusztrálják azt a színes munkát, amit a csapat az elmúlt egy évben elvégzett. A szakmailag fontos pillanatok mellett a kellemes hangulatok is megörökítésre kerültek, bepillantást nyújtva az egész készítés folyamatába, hangulatába.

A kiállítás jó indítója volt a záró beszélgetésnek. Kinek mit jelentett ez a projekt, illetve milyen jövő vár a társaságra? Mindenkinek volt véleménye a témában azonban az egyértelmű és azonos mindenki között az volt, hogy a projekt eredménye túlmutat a Mozgó film, mozgó klub csoportjának 10 fős körén. Már a film iránti érdeklődés megmutatta a projekt közösségre gyakorolt hatását. A szomszédos települések körében is érdeklődést generált, így alapja lehet egy esetleges kistérségi kulturális együttműködésnek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.