Budakeszin indult útjára az idei Kultúrházak éjjel-nappal eseménysorozat

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Budakeszin vette kezdetét a 12. Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat, mely egy igazi ünnepé vált az évek során a művelődő közösségek és a művelődési házak életében.

A szervező Magyar Népművelők Egyesülete és partnerszervezetei folyamatosan ösztönzik az eseményhez kapcsolódó közművelődési intézményeket, közösségeket, hogy évről évre nyissák meg kapuikat és minél szélesebb programkínálattal várják a látogatókat, ezáltal felhívva magukra illetve a helyben lévő kulturális, közösségi értékekre, élményekre a figyelmet. Idén a “Helyben van a sokszínűség” szlogennel erre erősítettek rá. Novák Péter, az eseménysorozat arca, köszöntőjében kiemelte, hogy fontos elmélyíteni azt az érzést, hogy nemcsak ezen a három napon, hanem a maradék 362 napon is szeressenek bejönni a házba az emberek. Végezetül kihangsúlyozta a színészek, zenészek, előadóművészek nevében a művelődési házak, intézmények fontosságát, hiszen ezek a helyszínek adnak lehetőséget „rendez-vousra” a közönséggel, amiért nem lehetnek elég hálásak a művészek.

A megnyitónak helyet adó, budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Ház valóban sokszínű, az eseményhez méltó programkavalkáddal fogadta a vendégeket. A hivatalos megnyitó előtt az 1848-49-es szabadságharc egy csatajelenete elevenedett meg a helyi hagyományőrző egyesületek közreműködésével. A 2018-as Kultúrházak éjjel-nappal kezdetét egy ágyúdörrenés szimbolizálta. Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, megnyitó beszédében fontos társadalmi programnak nevezte a közösséghez, településhez való tartozás erősítését, illetve kiemelte, hogy a kulturális lehetőségek bővülése elősegíti, hogy minél inkább közösségekben éljük meg identitásunkat.

A kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat sok száz településen csaknem 1500 igazán színes programmal várta az érdeklődő közönséget a művelődési házakban február 2. és 4. között.

Fotó: Szabó Judit Nikoletta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.