Buják francia köntösbe bújtatva

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

 

Októberben gőzerővel ugyan, de nagyon jó hangulatban zajlottak a VI. Pajtaszínházi próbák Nógrád megyében, Bujákon. Minden találkozás alkalmával a nevetésé a főszerep, ugyanis a közösen kiválasztott darab komikus, túlzó elemeinek megjelenítését rendkívül élvezi a társaság.

A frissen megalakult 11 fős amatőr színjátszó csoport azzal a céllal jött létre, hogy megágyazzanak a színjátszás hagyományának a településen, mert bár az 1950-es években jelen volt a színjátszás a faluban, sajnos ma már csak bottal üthetik a nyomát. Mindemellett pedig egy olyan munkát szeretnének megalkotni, amellyel nem csak a Nemzeti Színházban összegyűlő közönséget szórakoztathatják, hanem a lakóhelyükön élő bujáki polgárok érdeklődését is még sokáig fenntarthatják műsoraikkal.

A csoport összetétele változatos, általános iskolástól a nyugdíjas korig képviselik magukat a korosztályok. A legfiatalabb szereplő egy 10 éves kisfiú, míg legidősebb tagjuk egy 66 éves nyugdíjas óvónő. A munkahelyi elfoglaltság tekintetében is sokszínű a csoport, ugyanis áruházi raktárossal, óvónővel, nyugdíjas autóbuszvezetővel, általános- és középiskolai diákkal, egyetemi hallgatóval, vagyonőrrel, építésvezetővel és közművelődési szakemberrel is büszkélkedhetnek.

A Nemzeti Művelődési Intézet és Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében megvalósuló projektben idén is Máté Krisztián színész és rendező lett felkérve a mentori feladatok ellátására megyénkben, hogy segítse a Bujákiak munkáját és felkészülését. Az összhang megvan, a próbák rendszeresek, a választott mű pedig egy olyan francia életstílust teremt meg a Glatz Oszkárról elnevezett művelődési központ házasságkötő termében, amelyet korábban nem is képzeltek amatőr színészeink.

A program megvalósulását az EMT-E-19-0115 pályázati azonosítószámú Támogatói Okirat alapján nyújtott támogatás biztosítja

Csaba Alexa

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.