Bűvös bábjátékkal TEREMTENEK Csepregen az iskolások

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A címben nem véletlen a csupa nagybetű, hiszen játékuk témája az egyetemes teremtés, a létezés kérdései. A csepregi napközistábor keretein belül már javában zajlanak a „Bűvös bábos” program előkészületei. A lelkes kis csapat egy része az előkészítési fázisban tevékenykedik.

Az iskolakezdés előtti héten az NMI Művelődési Intézet munkatársai és Devecsery László drámapedagógus, közművelődési szakember is segítették munkájukban a fiatalokat. Németh Andrea tanárnő drámapedagógusi végzettséggel is rendelkezik, így a színpadi jelenlét magától értetődő számára. Munkájukat Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója is segíti. A szakmaiság tehát kétszeresen biztosított. A csapat egyelőre hat főből áll, de később kilenc fősre fog bővülni.

A tábor során olyan koncentrációs „játékot” gyakorolnak a gyerekek, mely már a megvalósuló produkció előkészítését szolgálja. Az eszközkezelés fokozott figyelmet igényel, hiszen az egy-egy ujjal mozgatott pálca önmaga értékén túlmutat, a játék, a feladat átlényegíti. Ugyanis a vízszintes és a függőleges síkban megjelenő térformákon kívül a hullámzó mozgás is láthatóvá válik. Mindez előre jelzi a készülő darab későbbi sajátosságait. Fontos a tapintás, érzékelés, természeti képződmények által keltett hangok ismerete, például két kő összekoccantása által keltett hang is válhat ritmussá.

 

Ziembiczki Erzsébet csoportvezető a csepregi Művelődési Ház igazgatója elmondta: elsődleges céljuk a közösségépítés, a csapatkohézió erősítése. A hét során rengeteg ilyen programban vesznek részt a gyerekek, már ellátogattak a helyi gyógynövénykertbe, nagy sétákat tesznek a természetben. Megfigyelik azt és már virágot is ültettek, hiszen a teremtés megtapasztalása, képi megjelenítése, eszmeiségének be- és megmutatása is céljuk. Számos élménypedagógiai eszközzel is elősegítik a csapat fejlődését, képzeletjátékokkal, közös kis rituálékkal. Például minden nap együtt fogyasztanak gyümölcsöt, sok esetben egy hatalmas almát szeletelnek fel, osztják el egymás közt.

Erzsébet és Andrea is hangsúlyozta a történet alapjául nem csupán a Biblia szolgál. Számtalan teremtés-mítoszt tanulmányoztak, ami a szereplő gyerekek ismereteinek a bővítését is szolgálja. A végső forma, vagyis a bábos-élőszereplős előadás annyiban is különbözik a megszokottól, hogy nem használnak fel meglévő zenét, hanem hangadással teremtik meg a darab hangulatát, illetve a szükséges zenei hatást.

Bognár Alexandra, Devecsery László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.