Bűvös Bábos bemutató Álmosdon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Bűvös Bábos II. programnak köszönhetően hátrányos helyzetű, de annál tehetségesebb gyermekek jövőjének formálása és a tehetséges tanulók támogatása érdekében alakulhatott meg Álmosdon az Ekhós Rajkók Gyermek Színjátszó és Bábcsoport, amely az Álmosdi Roma Láng Egyesület irányítása alatt működő tanodák tagjaiból verbuválódott.

A gyermekekben kialakuló identitástudat erősítésének érdekében a személyiségükhöz leginkább közel álló műveket dolgoznak fel, vagyis cigány meséket, amelyekkel a roma kultúra sokrétű, értékes és színes világát mutatják be. A nevükben szereplő ekhós szekér utal történelmükre és meg is jelenik színpadi kellékként az előadásaikban.

A Cigányok tündére című mese a cigányok vándorlásának elképzelt történetét eleveníti meg, Aysa a tündér pedig egy mesebeli Cigányországba röpíti népét, ahol végre nyugalomban és biztonságban élhetnek. A bábok életre keltése jelképezi a cigányok önfeledt jó kedvét, örökös mulatását.

2018. november 18-án, vasárnap 15.00 órakor mutatják be először a mesét Álmosdon a hazai közönség előtt, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Helyszín: Álmosd, (Jókai utca 16.), Házasságkötő terem.

A kilenc gyermekből álló bábcsoport tagjai és a szereposztás:

Narrátor: Paluska Zsanett
Aysa a tündér: Menyhért Tímea
Lelkecske: Verdes Zsanin
Fáni az öreg cigányasszony: Gábor Fanni
Vutár az öreg cigányember: Zsákai Gyula
Hozé a cigányember: Zsákai Szabolcs
Holba a cigányasszony: Menyhért Dzsenifer
Vahar a cigányember: Ponta Géza
Benke a cigánylegény: Milák Patrik

Csoportvezető: Szilasi Zsanett
Mentor: Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszószínházának művészeti vezetője

Meghívó

Hermann Attila
 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.