Bűvös Bábosok és Báron Bábosok Bács-Kiskun megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Bács-Kiskun megyében a Nemzeti Tehetség Programon belül 2019-ben három egymásra épülő, egymáshoz kapcsolódó program valósul meg. A „Bűvös Bábos” program során nyárlőrinci diákokból alakult egy új bábcsoport, a bábcsoportvezetők a számukra szervezett műhelyfoglalkozásokon fejleszthetik tudásukat, valamint a Bács-Kiskun megyében működő bábjátékosok, bábcsoportok számára bemutatkozási lehetőség nyílik a Báron Bábos Találkozón.

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Bábjátékos Egyesülettel és a Magyar Bábművészek Szövetségével 2017-ben indította el a „Bűvös Bábos” programot azzal a céllal, hogy a már meglévő vagy újraéledő, esetleg újraéleszthető helyi gyermek bábjátszói hagyományokat felelevenítse. Ezen kívül fontosnak tartották és tartják ma is, hogy a létrejövő csoportok szakmai koordinációját és a már meglévő csoportok fennmaradását támogassák.

2019-ben a „Bűvös Bábos” program is a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósul meg. A program célja, hogy tehetséges, hátrányos helyzetű, ugyanakkor a bábjátszáshoz kedvet érző gyerekekből álló csoportok jöjjenek létre, ezzel is új közösségeket teremtve. Az idei évben nyolc megyéből ötven diák vesz részt a programban, Bács-Kiskun megyét nyárlőrinci kisdiákok képviselik. Aracs Eszter bábművész vezetésével február 1-jén elkezdődtek a próbák. Az április 10-i Báron Bábos Találkozón való bemutatkozást követően a program számukra az Egerben megrendezésre kerülő III. Bűvös Bábos országos szemlén való fellépéssel folytatódik, majd egy júniusi táborral zárul.

A megyében népszerű a bábművészet mind az óvodai, mind az iskolai korosztály számára. Nagy múltra tekint vissza a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán is, emellett a Báron Bábos Műhely – mint civil szervezet – szintén sokat tesz a hagyományok megtartásáért.

Korábbi években is fontosnak tartották a bábcsoport vezetők képzését; 2016-ban 24 fő vett részt ezeken az oktatásokon. Az idei évben megrendezésre kerülő műhelymunka során nem új csoportvezetők képzése a cél, hanem a már dolgozó csoportvezetők tudásának fejlesztése, a gyakorlatban hasznosítható ismeretek gyarapítása, ami által lehetőségük nyílik a tehetséges fiatalok segítésére és támogatására a bábművészet eszközeivel. Ennek a műhelyfoglalkozásnak nem titkolt célja, hogy a megyében dolgozó szakemberek megismerjék egymást, jó szakmai kapcsolat alakuljon ki közöttük. A műhelymunkákra két alkalommal, napi négy órában kerül sor Lénárt András, a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező-bábszínházi rendező szakirány oktatója, a Mikropódium Bábszínház bábművésze és munkatársa, valamint Aracs Eszter bábművész vezetésével. A foglalkozásoknak a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága ad otthont.

Báron László pedagógus emlékére és munkásságának folytatása érdekében 2012-ben rendezték meg először a Báron Bábos Találkozót. Ezzel a rendezvénnyel bemutatkozási lehetőséget és szakmai fórumot teremtettek azoknak a Bács-Kiskun megyei gyerekeknek és pedagógusoknak, akik bábokkal, bábjátékkal foglalkoznak.

2019. április 10-én immáron a VIII. Báron Bábos Találkozóra kerül sor Kecskeméten a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán. A találkozó nem csupán bemutatkozási lehetőség az óvodás, iskolás és felnőtt bábjátékosok, bábcsoportok részére, hanem az országos bábos találkozó megyei döntője is egyben.

Műhelymunka bábcsoportvezetőknek – felhívás

Báron Bábos Találkozó – felhívás

Gyarmati Andrea
Fotó: Makra Csaba

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.