Bűvös Szigetszentmárton – Hajdú-bihariak a bábos táborban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Bűvös Bábos program zárásaként, 2019 június végén jutalom táborozáson vehettek részt a programban érintett bábcsoportok, így az újlétai Király bábcsoport is.

A gyönyörű helyszínen megrendezett tábor nagyon sok tartalmas, bábos programmal várta a gyerekeket. Az ország különböző pontjairól érkező bábcsoportok első este bemutatkoztak egymásnak, bemutatva a települést, ahonnan érkeztek. A gyermekek és a felnőttek hamar összebarátkoztak, segített ebben a sok, közösséget is fejlesztő sporteszköz, amivel első perctől közösen játszhattak.

A hét tematikája alapján Vitéz Lászlóval ismerkedtek meg a résztvevők. Előadást hallhattak Kemény Henrik munkásságáról és persze Vitéz Lászlóról. Bagi Márta táborvezető megismertette a gyermekekkel a különböző bábtípusokat, amelyeket ki is próbálhattak a kis bábosok. Szabó Antalné Katika nénivel pedig Vitéz László fejét kasírozták a gyerekek közösen. A Tatay Színház előadására már boldogan vitte mindenki magával a saját „Vitézét”. A gyerekekre nagy hatással volt az igazi vásári bábjáték, öröm volt látni, hogy ugyanúgy értik a poénokat, ugyanúgy szurkolnak és kacagnak, mint Kemény Henrik idejében. Az előadás után lehetőség volt beszélgetni Tatay Zsolt bábművésszel, aki minden kérdésre szívesen válaszolt, mesélt az előkészületekről, a bábkészítésről és persze a bábokat is megmutatta közelről.

Mozgásos játékokban sem volt hiány: Én vagyok Vitéz László címmel, játékos sportversenyt rendeztek, amelyen piros sapkában, „báli legyezővel” a kezükben indulhattak a gyerekek. Ezt a vetélkedőt megnyerte a hajdú-bihari csapat, és a legkedvesebb, teniszes sportjátékot kapták meg érte nyereményként.

 A bábcsoportok is készültek egy-egy báb etűddel, amit utolsó este adtak elő. A kapott alapanyagok felhasználásával kellett bábokat készíteni, és közösen kitalálni, hogy mi ellen küzdene napjainkban Vitéz László. Az újlétaiak természetes anyagokat, fakanalat és színes tollakat kaptak. A közös ötletelés eredményeként elkészült zenés bábjáték címe: Vitéz László a dzsungelben, ahol természetesen jól ellátta azoknak a baját, akik a fákat és a madarakat bántani akarták. Jó volt látni, hogy minden csoport milyen kreatívan találta ki a kapott anyagok felhasználásával a maga mondanivalóját. Mennyi dolga lenne napjainkban is Vitéz Lászlónak… Örömteli tapasztalat volt, hogy a gyermekek az előző nap látott bábjáték hatására milyen felszabadultan játszanak a paraván mögött Vitéz Lászlóval, használva a jellegzetes szófordulatokat, kommunikálva a közönséggel is.

Az esték sem teltek unalmasan: a gyerekek „Ki Mit Tud?”-on vehettek részt, ahol hallhattak verset, mesét, láthattak bábelőadást is. Az újlétaiak cigány tánccal kápráztatták el a közönséget. Az esti tábortűz mellett a gyerekek tovább táncoltak, énekeltek gitárkíséret és citeraszó mellett.A hét utolsó napján a tisztaságért, segítőkészségért tombolát és tortát is kaptak a csoportok. A hajdú-bihari csoport boldogan vette át a papírsárkányt és a labdát. Az utolsó napon még egy meglepetésben volt része a csoportoknak: a szigethalmi Vadasparkba látogathattak el közösen.

Köszönet illeti az Nemzeti Művelődési Intézetet és a Magyar Bábjátékos Egyesületet, hogy létrejöhetett ez a bábos tábor. Külön köszönet jár Erdélyi Erzsébet és Bagi Márta táborvezetőknek a tábor megszervezéséért, lebonyolításáért, és hogy a felmerülő kisebb problémákat türelmesen és hatékonyan megoldották.

Pappné Győri Tünde

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.