Célegyenesben a leendő közművelődési szakemberek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatósága 2019 júliusában indított Közművelődési és közönségkapcsolati szakember középfokú OKJ-s képzést. A képzés célja az 5000 fő alatti települések szakemberhiányának csökkentése volt. A leendő szakemberek 26 különböző településről érkeztek, 23-an Tolna megyéből, hárman pedig Bács-Kiskun megyéből.

A képzés utolsó szakaszában 2020 januártól márciusig a III. modul került lebonyolításra, mely során a kulturális szervezetek és intézmények működése, közművelődési tevékenysége volt a téma.

A modul során a következő témakörökben bővíthették tudásukat a résztvevők: kulturális jogi alapismeretek, közművelődési intézményrendszer, közművelődési intézmények tevékenységrendszere, közművelődési intézmények működése, gazdálkodása és adminisztrációja, stratégiai tervezés és forrásteremtés a közművelődésben, kulturális marketing és PR.

A modulzáró vizsgára a résztvevőknek a saját településük közösségi színteréről kellett egy minimum 10 diát tartalmazó prezentációt készíteniük, melyben kitérnek a színtér kialakulására, a jogi státuszára, az infrastrukturális, pénzügyi és humánerőforrására, közművelődési tevékenységére, a stratégiára és a marketingre, valamint a helyi közösségekre.

A képzés komplex szakmai vizsgával zárul majd várhatóan május elején. A kétnapos vizsga során a résztvevőknek számot kell adniuk a 3 modul során elsajátított tudásukról.

Dorn Ernő

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.