Chernelházadamonyán kinyíltak a faluház kapui

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A leghosszabb nevű, de alig 200 fős lélekszámú magyar falu minden lakóját megszólította a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága a 2019. július 27-i Kapunyitogató során. A kisközség felsorakoztatta a helyi értékeit, és a résztvevők ízelítőt kaphattak más települések közösségi életéből is.

A Répce-vidéken található Chernelházadamonya azon települések közé tartozik, ahol a helyi közösségi színtér eddig csak alkalomszerűen tartott nyitva; közművelődési szakember viszont nincs a településen. E téren azonban hamarosan változás történik: a szomszédos Bő község faluházának nemrég középfokú szakképzettséget szerzett munkatársa Chernelházadamonyán is ellátja majd a közművelődési feladatokat. Az itteni közösségi élet felvirágoztatását segítendő került sor a Kapunyitogató rendezvényre.

14.00 órai kezdettel Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának vezetője és Németh László polgármester köszöntőjével nyílt ki a helyi faluház kapuja. Először a gyerekeknek szóló program kezdődött: a Lukácsházi Boszorkányok kézműves foglalkozást tartottak a kicsiknek, amihez Pados Eleonóra gazdasági referens és Bognár Alexandra módszertani referens is csatlakozott. Ennek keretében apró vitorláshajókat készítettek a gyerekek, amit vízre is bocsátottak. Ezt a jelenlévő gyerekek és anyukák mellett még egy idős néni is kipróbálta, miközben a horgolás technikájáról mesélt a fiataloknak. A másik kedvelt programelem a színezés volt: halakat, korallokat, teknősöket, tengeri csillagokat készítettek a gyerekek. A nap végére zsúfolásig megtelt a „dobozakvárium”, amely így közösen készített díszítőeleme lett a faluháznak. A nagyobbak pedig karkötőt is fonhattak maguknak.

Délután 3 órától faluismereti séta indult, ahol a résztvevők a községben található iskolakápolna melletti Szent Vendel-kiállításhoz sétáltak el, amit a község plébánosa állított össze. Közben Károly Andrea módszertani referens játékos kvízkérdéseket tett fel, amelyek helyes megválaszolásáért apró ajándék járt. A séta alkalmat teremtett a kötetlen beszélgetésre, és még a tősgyökeres helyi lakosok is új ismereteket szereztek egymástól.

A sétából visszaérkezve a település értékeiből nyílt kiállítás a faluházban. Ebben két helybeli zeneiskolás diák működött közre szintetizátoron. A kiállítási anyagot a községi önkormányzat munkatársai gyűjtötték össze. Régi használati tárgyak, hímzett terítők, nagy értékű papírpengők és fekete-fehér fotográfiák alkották a tárlat anyagát, amit nemcsak az idősek, de a fiatalok is szívesen nézegettek. Kuglics Gábor módszertani referens pedig a település látnivalóiról, épített értékeiről vetített képeket, ami különösen a gyerekek figyelmét kötötte le.

Egy népdalgyűjtésről szóló interaktív előadást követően a Bői Női Kar fellépése színesítette a programot. A 25 éves fennállását ünneplő kórus profi előadásmóddal tolmácsolta a választott vasi dalokat. Egyúttal példát mutattak arra, hogy az éneklés milyen közösségépítő erővel bír. Őket a Jákfai Színjátszókör fellépése követte. A társulat a II. Pajtaszínházi Program keretében jött létre, és azóta is működik. Ezúttal két rövid bohózattal érkeztek, ami nagy tetszést váltott ki a helybeliekből.

A Kapunyitogató hivatalos programját követően még hosszasan beszélgettek egymással a helybeliek. Ez jelzi azt is, hogy Chernelházadamonyán van igény arra, hogy a faluház nyitva maradjon.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.