Citerás hétvége Hajdú-Bihar megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Hajdú-Bihar megyében működő citerazenekarok, népzenei együttesek 2019. április 27-én, szombaton 17. alkalommal találkoznak a Sinka Miska Vendégházban. A résztvevők minden évben különleges programokat, élményt és színfoltot hoznak a helyiek életébe.

A vendégház tulajdonosainak legfontosabb célja a falusi turizmus meghonosítása, a helytörténeti kutatások végzése, a régi szokások és hagyományok felelevenítése, megőrzése és továbbadása az utókor számára.

A citera még mindig népszerűsítésre szorul a fiatalok körében, ezért is bír különös jelentőséggel a pocsaji találkozó. Egy-egy ilyen rendezvény alkalmával a gyerekek élményszerűen leshetnek el fogásokat, fortélyokat az idősebbektől, tanulhatnak új dallamokat, saját környezetükbe visszatérve pedig továbbadhatják lelkesedésüket. A délelőtt folyamán két érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők: Nauner-Agárdi Éva, a Népművészet Ifjú Mestere Ecsedi István a Hortobágyon címmel, és Széles András, a Népművészet Ifjú Mestere a Citerajáték múltja, jelene és jövője címmel tart előadást. Délután a citerás csoportok bemutatói következnek. A résztvevők a hangszerkészítés titkaiba is bepillantást nyerhetnek Gáts Tibor és Téglási Imre citerakészítőknek köszönhetően. A programot a környékbeli kézművesek kiállítása és vására színesíti.

Vasárnap, április 28-án, a Furtai Értéktarisznya szakmai napján, többek között, a nemrég alakult Diák Citeraszakkör mutatkozik be. A program itt is szakmai előadásokkal indul. Dr. V. Szathmári Ibolya A furtai hímzés egykor és ma, Széles András pedig A citera szerepe a hagyományőrzésben címmel tartanak előadást. A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Bulcsu László, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke. A gálaműsorban a Diák Citeraszakkör mellett bemutatkoznak a helyi művészeti csoportok és a Bihar Citerazenekar is. A program kötetlen beszélgetéssel, citerazenével zárul.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.