Citerás népzenei csoportok és szólisták képzése

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet és a Vass Lajos Népzenei Szövetség együttműködésben idén első alkalommal 2018. március 10-én valósította meg Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei citerás népzenei csoportok és szólisták részére szervezett képzését.

A szakmai napon a citerajátékban különleges technikai megoldások, hagyományos és modern citerajáték összehasonlítása, elemzése került terítékre Széles András népzenész-citeraművész előadóként való közreműködésével.

A képzésen szó esett a citerázás sokféleségének jellemzőiről – eszközökben, hangszerekben, játékmódban, funkcióban –, valamint az ipari fejlődés hatásáról a népzenében, de téma volt a tájak, egyének különlegessége, a citerások saját környezete és a környezet igényének való megfelelés. A részvevők megállapították, hogy nagy utat tettek meg a napjainkig, s érdemes építeni és folytatni ezt az utat.

Kérdésként merült fel, hogy mit kell tovább vinni, hogyan igazodjon a citerás népzenész, népzenei csoport a mai igényekhez? A szakmai képviselők, nemzedékek, az amatőr mozgalom és a különböző fokokon történő iskolai népzenetanítás közötti különböző szemléletmódról beszéltek a résztvevők az oktatóval. Kiemelték a párbeszéd jelentőségét a feszültségek feloldása, s ezzel a citerahagyomány, a citeramozgalom fennmaradása érdekében. Olyan irány is megmutatkozik, amely elrugaszkodik a népzenei gondolkodásmódtól, erős nyugat-európai hatás jellemzi, s a citerát, hangszert „a szórakoztató folklór részeként” definiálja. Az iskolai citeraoktatással kapcsolatban pedig a szabályozás kérdésköre érdekelte különösen a részvevőket.

A továbbképzés daltanulással, szövegelemzéssel, citerázással folytatódott és zárult. Felcsendültek a „Most jöttem a hortobágyi pusztáról…”, a „Nagyon szépen harangoznak hajnalra…”, a „Mikor megyek babám, Újfaluból kifelé…”, a „Száll a daru, tavasz akar lenni…”, és a „Szivárványos az ég alja…” kezdetű dalok.

2018-ban második alkalommal október 27-én, a Jászság népzenéje témában Juhász Erika mesteroktató várja az érdeklődő népzenészeket, népzenével ismerkedőket Nyíregyházán.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.