Civil randevú a Honismeret Napján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Találkozóra hívta a Vas Megyei Honismereti Egyesület Vas megye helytörténettel, hagyományőrzéssel, örökségvédelemmel foglalkozó közösségeit. Az első alkalommal meghirdetett Civil Randevúra a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban került sor 2018. március 24-én. Ez a nap Bél Mátyás polihisztor születésnapja, ami 2007 óta a Honismeret Napja. A fórumon 20 szervezet vett részt; a programon a Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája is képviseltette magát.

A Vas Megyei Honismereti Egyesület hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a találkozót. A program fő célja az volt, hogy az értékteremtő, érték- és hagyományőrző munkát végző civil szervezetek egymásnak is bemutathassák tevékenységüket. Az I. Vas Megyei Civil Randevúra a Vas Megyei Honismereti Egyesület közgyűlése után került sor. Köszöntőjében a szervező egyesület elnöke, Zsámboki Árpád elmondta, hogy a jelenlévők mindannyian a szülőföldjükért, közösségükért akarnak tenni. Ez a találkozó egyúttal a tapasztalatcsere fóruma is számukra. A helyszínül szolgáló megyei könyvtár igazgatója, Nagy Éva köszöntőjében felidézte, hogy az intézmény 1955 óta gyűjti és teszi a nyilvánosság számára hozzáférhetővé a helytörténeti műveket, mindemellett az intézmény helytörténeti klubja is nagy népszerűségnek örvend. A találkozón részt vett Debreczeni-Doppán Béla, a Honismereti Szövetség országos elnöke is, aki a kistelepüléseken végzett helytörténeti munka fontosságáról, közösségépítő erejéről beszélt.

A fórumon bemutatkozott a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vas Megyei Szervezete, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Szombathelyi Csoportja, a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület, a csepregi Farkas Sándor Egylet, a  jánosházi Honismereti és Művelődési Egyesület, a celldömölki Honismereti Munkaközösség, a körmendi Csaba József Honismereti Egyesület, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület, a Rumi Rajki Műpártoló Kör, a Velemi Népművészeti Stúdió, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Szombathelyi Civil Kerekasztal, a KorFilm függetlenfilmes alkotóműhely, a Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet.

A rövid bemutatkozások sorát népdalok, tárogató-, és citeramuzsika, néptánc színesítette. A hivatalos program zárásaként pedig Kerekes Ferencnek, a Vas Megyei Értéktár Bizottság alelnökének előadását hallgathatták meg a résztvevők az értékgyűjtésről, értéktárakról, hungarikumokról.

A könyvtár előcsarnokában berendezett kamarakiállításon régi fényképeket, levelezőlapokat, huszáröltözeteket, fafaragásokat, festett tojásokat láthatott a közönség, de friss helytörténeti kiadványok vásárlására is lehetőség nyílt. A program svédasztalos ebéd mellett kötetlen beszélgetéssel zárult.

Kuglics Gábor

Fotó: Varga Károly Gyula

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.