„Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” – A Fejér megyei háromnapos tanulmányút tapasztalatai

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A tanulmányutak a hazai jó gyakorlatok, a fenntartható tevékenységek megismertetését és a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célja a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő gyakorlatok megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása. Az egyes megyei utakon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatait mutatja be a projekt menedzsmentje.

A Cselekvő közösségek által szervezett országjáró sorozat 2018. szeptember 11–13. között Fejér megyébe ért, természetesen a Művelődési Intézet helyi irodájának munkatársai is részt vettek az aktuális programokon. Az első nap vendéglátója a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum volt, ahol Dr. Nagy Veronika muzeológus bemutatta a rendkívüli és egyedülálló gyűjtemény eredetét, történelmi hátterét. Ezt követően Molnár Júlia múzeumpedagógiai szakalkalmazott a múzeum aktuális tevékenységeit ismertette. Kiemelte a gyermek és ifjúsági foglalkozásokat, és az ezekben rejlő muzeológiai szocializációs és közösségfejlesztő lehetőségeket.

A második nap konferenciával indult, amelyen a megye különböző településeiről érkezett előadók mutatták be szervezeteiket és közösségformáló tevékenységeik változatait. A Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke alkotóházi tevékenységükről beszélt, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársa az intézményi közösségfejlesztés lehetőségeivel foglalkozott. A Gánti Szép Jelen Alapítvány vezetője az esélyegyenlőség és összefogás ereje által létrejövő változásokról szólt, a besnyői Sziront’Art Egyesület elnöke az önkéntességben rejlő erőről mutatott példákat, a Vértesacsáért Egyesület népviseletbe öltözött elnök asszonya a nemzetiségi hagyományőrzés fontosságáról beszélt, a perkátai „VELED az Ifjúságért” Egyesület vezetője a fiatalok közösséggé formálásának módszereit mutatta be.

A délután folyamán a Pákozdi Katonai Emlékpark Közhasznú Kft. közösségfejlesztő tevékenységével, és a székesfehérvári Szín-Tér Egyesület civil aktivitási mozgalmával és közösségfejlesztő munkájával ismerkedtek a résztvevők.

A harmadik napon, a látóút zárásaként a Dunamenti Regionális Népfőiskola Közhasznú Egyesület vezetője mesélt az elmúlt negyed évszázadnyi közösségfejlesztő munkájuk eredményeiről.A tartalmas, sok tapasztalatot hozó Fejér megyei tanulmányút programjának végén a Cselekvő közösségek projektjének autóbusza Baranya megye irányába indult, hogy ott folytatódjék tovább a jó gyakorlatokkal való ismerkedés.

Máhr Zoltán

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.