Cselekvő közösségek Veszprém megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

17 konzorciumban, összesen 33 település bevonásával zajlanak jelenleg is azok a projektek Veszprém megyében, melyek keretében a helyi identitás és kohézió erősítésére közösségfejlesztési folyamatok indultak el.

Az Agóra Városi Művelődési Központ adott otthont annak a konferenciának, mely a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt (EFOP-1.3.1-15-2016-0001) keretében valósult meg április 11-én. A résztvevők megismerhették a TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 számú pályázati felhívás megyei nyertesei által létrehozott, megvalósított jó gyakorlatokat, fenntartható tevékenységeket.

Halmos György kulturális közösségfejlesztő mentor előadása

A költészet napjára való tekintettel egy meglepetés műsorral indult a rendezvény. A SINOSZ Veszprém megyei szervezet tagjai jelnyelvi tolmácsolással adták elő Máté Péter „Azért vannak a jó barátok” című dalát. A megható pillanatok után elsőként Cselekvő közösségek projektet mutatta be Fodor Tamás, a projekt szakmai vezetője az NMI Művelődési Intézet részéről. Halmos György kulturális közösségfejlesztő mentor előadásából átfogó képet kaptak a résztvevők a megyei TOP projektek helyzetéről. Kiderült, hogy a megye összesen 837 millió forint támogatáshoz jutott, melyből 39-55 millió forintnyi összeget kaptak az egyes konzorciumok. Ehhez jön még a februárban indult Veszprém Megyei Jogú Város pályázata, melyben 5 célterületen, városrészen kezdődnek közösségfejlesztési tevékenységek.

Antal Zoltánné, Nagycsaládosok Nyirád és Környéki Egyesületének elnöke

„Megőrizni, gondozni, átörökíteni” címmel ismertette Antal Zoltánné, Nagycsaládosok Nyirád és Környéki Egyesületének elnöke a Nyirádon zajló projektjüket. A településen heti rendszerességgel tartanak kerekasztal-beszélgetéseket a helyi civil szervezetek, intézmények és közösségek tagjai, ahol minden korosztály képviselteti magát. Ezeken az alkalmakon tervezik meg és beszélik át a soron következő közösségi rendezvényeiket, foglalkozásaikat. Ezen túl olyan OKJ-s tanfolyamokat is szerveznek, melyek a falusi turizmust, illetve a helyi termelők tevékenységeit erősítik. Ennek eredményeként a tanfolyamon résztvevők létrehoztak egy zöldség- és gyümölcs feldolgozó manufaktúrát. Igen aktívan működik a játszóház, a baba-mama klub, a különböző alkotó közösségek, klubok. A közösségi rendezvényeik közül a Generációk Vetélkedője az egyik legnépszerűbb, valamint az olyan megmozdulások, mint a faültetés.

Fodor-Bödös István, Tés község polgármestere

Tésen a közösségi beszélgetések hatására könyvtárfejlesztés, virágosítás és szabadtéri sportesemények valósulnak meg a projektből. Erről beszélt Fodor-Bödös István, a község polgármestere, valamint arról, hogy mennyire fontos az ott élőknek a helyi értékek, archív fotóanyagok gyűjtése is.

A Sümegi járásba tartozó Csabrendeken mindig is aktív volt a közösségi élet, számos civil szervezet és művészeti csoport működött a településen. 2015-ben csatlakozott a település a Pannon Értékőr Hálózathoz, melynek eredményeként aktív értékfeltárás indult el. Az elmúlt évekre jellemző aktivitás azonban megtorpant, így a lehető legjobbkor jött a TOP pályázat, hogy újra életet leheljen a közösségek életébe. Mógerné Molnár Ildikó, a csabrendeki Könyvtár és Művelődési Ház vezetője, a projekt  közösségfejlesztője kitért arra is, hogy ők milyen módszerekkel tartották az interjúkat, a közösségi beszélgetéseket és a közösségi felmérést. Ez utóbbi esetében a település több, mint 10%-a, 336 lakos adott választ a feltett kérdésekre, melyben arra keresték a választ, miért jó itt élni, min változtatnának és ők személyesen miben vennének részt. A közösségi beszélgetéseken pedig olyan témakörök mentén haladtak, melyeket a településen élők maguk fogalmaztak meg. Ám a teendőket nemcsak megvitatták, de cselekvési tervet is készítettek hozzá. A TeSzedd!” akció keretében túraútvonalakat, tanösvényeket tisztítottak, ezen túl őshonos díszfák ültetését is megtervezték. Erősen jelen van a hagyományőrzés, a gasztronómia, a turizmus fejlesztése is. Kiscsőszi és taliándörögdi mintára családfotózás készül, a sport és egészség népszerűsítése érdekében pedig petanque pálya épül. A fiatalok bevonására is nagy hangsúlyt fektet a projekt, ők is kiveszik a részüket a tervezésben, kivitelezésben. Amit mindannyian – fiataloktól az idősekig – egyértelműen megfogalmaztak: „Kell egy fesztivál Csabrendeken”. Ez lesz a legújabb kihívás, amely elé most Csabrendek néz.

Mógerné Molnár Ildikó, a csabrendeki Könyvtár és Művelődési Ház vezetője beszélt a közösségfejlesztés módszereiről

A konferencia délutáni ülésén a hajmáskéri TOP projektet, az ott zajló közösségfejlesztési lépéseket mutatta be Simon Csilla, Hajmáskéri Művelődési Ház közösségfejlesztője. A programot műhelymunka zárta, melyen a résztvevők is elmondhatták személyes tapasztalataikat, megvitathatták kérdéseiket az elhangzottakkal kapcsolatban.

A Cselekvő közösségek következő szakmai találkozójára április 23-án kerül sor „Közösségben, a közösségért – A kulturális intézmények közösségi részvételen alapuló működésének (társadalmiasításának) lehetőségei” címmel, amelynek helyszíne a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár lesz.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.