Cserépedény korong nélkül

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül 2019. október 31-én útjára indította az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása című projektet Baranyajenőn. A tanfolyam ebben az évben a fazekas hagyományokkal folytatódik szeptemberig, az első három alkalom az egyszerű technikával készült marokedények készítéséről és a díszítő elemek elsajátításáról szól.

A baranyajenői foglalkozásokon eddig az agyaggal ismerkedtek a résztvevők, akik a tenyérben formálódott marokedényeken próbálhatták meg, hogy milyen tulajdonságai vannak ennek az anyagnak. Fontos, hogy érezzék az agyag kellő nedvességét, a tömörségét, a jól formálhatóság, illetve a formatartás elérése céljából. A fazekas oktató elmagyarázta, hogy az égetés előtt mire kell figyelni, nehogy elrepedjenek a cserépedények.

 A gyakorlatot érdekes elméleti ismeretek előzték meg, amely arról szólt, hogy az agyagedények az emberi tevékenység egyik legkorábbi produktumai, ezek vizsgálatával az emberi kultúra fejlődése követhető nyomon. Kezdetben a cserépedényeket főzésre és tárolási célokra használták, a legkorábbi agyagedények maradványait Japánban találták, ezek korát „mindössze” 16-17 ezer évesre becsülik. A kerámiaedények napjainkban is a kultúra fontos részének tekinthetők.

A bevezető után a résztvevők kiválasztottak egy hagyományos, ősi formát, és készítettek egy lábakon álló edénykét, amelyen különböző díszítési technikát is megtanultak. Alkalmazták a negatív díszítést, ami azt jelenti, hogy egy hegyes eszközzel motívumot mélyítünk az agyagba, valamint a pozitív díszítést, amely a minta rárakásával jön létre. Mindkét technikát egyszerre is alkalmazták a tárgyakon, amelyek igazi sikerélmény jelentett az alkotóiknak.

A foglalkozás zárásaként még a motívumokról, szimbólumokról beszélgettek, majd előkészítették az elkészített tárgyakat a szárításra, és az engóbozásra. Ez a következő foglalkozás anyaga lesz, ahol ismereteket kapnak a mázakról, és az égetésről is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.