„Csigacsináló” hagyományőrzők Vámospércsen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A nagy múltra visszatekintő vámospércsi Háziasszonyok Klubjában ma is zajlik az élet. A közösség tagjai közel húsz éve rendszeresen találkoznak, hogy hétről hétre éltessék a népi ételkészítés és a míves motívumok hagyományait.

Szerda délutánonként jókedv, nevetés és nem utolsó sorban valóságos „terüljasztalkám” fogadja a vámospércsi művelődési házba látogatókat. A klub tagjai bárkit szívesen bevezetnek, nemcsak a méltán híres, levesbe való házi csigatészta „csinálásának” rejtelmeibe, hanem az olyan hagyományos ételek készítésébe is, mint a házi szilvás gombóc vagy a baracklekváros piskótatekercs. Ezúttal a vámospércsi háziasszonyok a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának munkatársait látták vendégül. Nemcsak az asztalra kerülő ételt, hanem azok receptjeit is megosztották a hozzájuk érkezőkkel. Ám a tapasztalt asszonyok nemcsak ebben jeleskednek. A helyi motívumok általuk az eleven hagyományőrzés részét képezik, hiszen nemegyszer a maguk hímezte kötényben állnak a tűzhely elé.

A klubtagok idén 2019. május 6–12–e között az immár hagyományosan megrendezett, országosan több száz településen zajló „Közösségek Hete” rendezvénysorozat mintegy 750 programban bővelkedő palettáját is megszínesítették, ahol mind népi ételeikkel, mind a gyönyörű kézimunkájukkal elkápráztatták az érdeklődőket.

Mező Kriszta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.