Csipesz és kockatorony, avagy játékos projekttervezés az ifjúságfejlesztésben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Október 1-én zajlott Jánosházán az Ifjúsági műhely címet viselő foglalkozássorozat hatodik találkozása. Az EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítójú, Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon projekt keretében megvalósuló tevékenységre ezúttal is a jánosházi Batthyány Lajos ÁMK-ban került sor.

A foglalkozás egy ráhangolódó beszélgetéssel indult, amelyben a résztvevők az elmúlt alkalom óta velük történt szakmai és privát élményeiket osztották meg egymással. Ez átvezetett a napi tematikához, ami az elkészült projekttervek bemutatása volt. Akik már megvalósították a tervüket, azok saját tapasztalataikat, élményeiket is megosztották a jelenlévőkkel. Ezt követte a „Csipesz” című asszociációs feladat, ahol egy csipesz segítségével kellett egy tárgyat elmutogatni. Aki kitalálta, az mutathatott egy új tárgyat.

A projekttervezés humánerőforrás-oldalán segíthet a „Ki az a két személy, akivel együtt vacsoráznál?” című tréningelem. Ennek során a résztvevők átgondolták, hogy ki az a két élő (vagy nem élő) személy, akivel együtt vacsoráznának. Indoklást is kellett mondani, hogy miért éppen őket választották.

Izgalmas feladat volt a kockatorony-építés is. Ezt időre kellett teljesíteni különböző nehézségi szinteken: normál egykezes módon, vakon (bekötött szemmel), illetve drog-szimulációs szemüveges verzióban. Ez a játékos feladat segíthet a többféle látásmód kialakításában, a tévedések felismerésében és korrigálásában, de hangulatoldó és energetizáló szerepe is van. A foglalkozás végén egy közös értékelésre került sor. Végül Borsos László foglalkozásvezető „házi feladatot” is adott a résztvevőknek: az általa vitt aktuális, friss ifjúságügyi cikkek, ifjúsági jó gyakorlatok, mintaértékű projektek leírásából választhattak egy-egy anyagot, amiből következő alkalommal 3-5 perc közötti szóbeli prezentációt kell tartaniuk egymásnak.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.