Csongrád Megyei Értékek Szakmai Napja

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

2018. július 14-én az NMI Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája szakmai napot szervezett a csongrádi Belvárosi Kézművesházak hangulatos udvarán. A nap folyamán jó gyakorlatokat mutattak be, amelyek utat mutattak azoknak a településeknek a képviselőinek, akik még nem rendelkeznek értéktárral vagy a generálási folyamat elakadt.

Az esemény az Alföld Néptánc Együttes bemutatójával kezdődött, majd Cseri Gábor, Csongrád város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Dohorné Kostyál Zsuzsanna, a Csongrád megyei iroda vezetője ismertette és vezette le a nap programját.

Imre Károly, a „Hungarikumok és helyi értékek” programtanácsadója előadásában bemutatta a hungarikummozgalom tízéves történetét és kiváló példákon keresztül a mozgalom lényegét.

A Csongrád városi értéktár elemeit Martini János, az értéktár bizottság elnöke mutatta be.

Ezt két Csongrád megyei jó példa követte: Vargáné Nagyfalusi Ilona, az Apátfalvi Települési Értéktár Bizottság elnöke arról számolt be, hogy milyen gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik, miként lehet mozgósítani a település lakosait az értékfeltárás folyamatában.

Stampf Mariannak, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetőjének előadása többek között az értékfeltárás eredményét bemutató alkalmazásról szólt, amely szerint Mórahalom értékei megtekinthetők és körbejárhatók egy telefonos alkalmazás segítségével.

A Csongrád megyei iroda egyik célkitűzése, hogy ifjúsági értékőr programokat hívjon életre a megye több településén a jövőben, ezért a rendezvény vendége volt Lázár Tünde, a tiszanánai könyvtár vezetője, önkormányzati képviselő és ifjúsági mentor. Előadásában arról beszélt, hogy a fiatalok milyen eszközökkel vonhatóak be az értékőrzés és feltárás folyamatába.

A rendezvény ideje alatt impozáns értékasztalokon mutatták be az előadó települések értékeit, amelyek mellett a Csongrád Megyei Értéktár is megjelent. Az asztalokon elhelyezett gasztro-mustrát követően a vendégek csongrádi halászlevet kóstolhattak, a Csongrádi Művelődési Központ jóvoltából.

A kézművesház udvarán elhelyezett hungarikum játszóház több település képviselőjénél is sikert aratott.

Gál Boglárka
Fotó: Kovács Szilvia

     

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.