Csongrád megyei jó gyakorlatok: módszertan a fiatalok településük aktív cselekvő polgáraivá válásához

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

A Hungarikum műhely harmadik alkalmát 2019. május 30-án Dohorné Kostyál Zsuzsanna megyei igazgató vezette. A résztvevők megismerkedtek a tankatalógussal, valamint a fiatalok bevonásának módszereivel. A műhelytalálkozó a „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretein belül valósul meg.

A foglalkozás első részében gyakorlatképpen a csoport létrehozta a saját tankatalógusát, tehát összegyűjtötték, hogy a csoporton belül ki mit tanulna, illetve tanítana szívesen. Ehhez kötődően a jelenlévők megnéztek egy kisfilmet, ami a Csongrád megyei Szegváron megvalósult jó gyakorlatot mutatta be.

Ezt követően a fókusz a fiatalok bevonásának módszereire került. Az alkalom vendégei voltak a témában élen járó bordányiak, akik bemutatták a településüket, valamint beszámoltak módszereikről.

Tanács Gábor, Bordány nagyközség polgármestere és Börcsök Roland, a bordányi Faluház és Könyvtár igazgatója beszélt arról, hogy miért van nagy jelentősége annak, hogy a fiatalokat aktív szerepet vállaljanak a település életében, és ez közösségi szempontból miért lényeges. A téma ilyen módon kötődik a Hungarikum műhely egyik általános fő témájához, a települési értéktárak létrehozásához és működtetéséhez.

Gál Boglárka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.