Csoportos komponálás a „135+1=A jövő zenéje” programban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Modern Tánc-Játék Stúdió 29 éve alakult Debrecenben Holb Ibolya vezetésével, aki a mai napig a stúdió vezetője, koreográfusa, táncpedagógusa. A stúdió modern-kortárs tánctechnikák oktatásával, művészeti produkciók létrehozásával, táncnépszerűsítéssel foglalkozik.

A projekt tervezése egy beszélgetéssel kezdődött ahol a kiválasztott csoport tanulói a program bemutatása után kérdéseket tehettek fel a folyamatról: „Láttatni a zenét hallani a táncot.” Miután kialakították a projekt alapjait és tervezetét, átbeszélték az ütemezését, mindenki elmondta mit találna legfontosabbnak a felkészülés alatt és mik azok a lépések, amelyeket követniük kellene. Új elem a csoportos komponálás volt, melynek folyamatát és technikáját gondolták át.

Az első alkalom arról szólt, hogy milyen Kodály műveket, gyűjtéseket ismernek és melyeket hallgassák meg. A kiválasztott zenék mellé több különböző dalt, zenét, más- más zeneszerző munkáját is társították. A legfontosabb lépés a zene hangulatára improvizatív, mozgásos megfelelőt találni. A következő próbák alatt megpróbálták véglegesíteni a zenéket, amelyeket később feldolgoztak. Az egyéni mozgássorok megalkotása mellett egy közös folyamatot is készítettek a tanulók, amelyeket egy véletlenszerű sorrendben igyekeztek megszerkeszteni, alakítgatva a zenei lehetőségekhez. A folyamat végén egy közös mozgássort is tanultak, amelynek a dinamikáját és előadói ritmusát közösen próbálták a zenéhez illeszteni. A meglévő elemek összeállítása során is lehetőséget kaptak a saját elképzeléseik megvalósításához. Több verzió is készült, illetve a zenék sorrendjét is változtatták az adott elképzelés szerint. Az utolsó próbán egy végleges folyamatot készítettek, amely tartalmilag és formailag is kapcsolódott a zenéhez. A bemutató után egy beszélgetéssel zárták a projektet, ahol elemezték is az elkészült munkát.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.