Debütáltak a szeghalmi Bűvös Bábosok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Bűvös Bábos programja keretében Békés megyében Szeghalomban alakult amatőr bábjátékos közösség. A főként általános iskolás gyerekekből álló csoport 2018. júliusától heti rendszerességgel tartja foglalkozásait Szeghalom város újtelepi településrészében, közösségi tér hiányában az óvoda épületében. A csapat a Szolnokon megrendezésre kerülő II. Bűvös Bábos Szemle előtt ‒ mintegy ráhangolódásként ‒ két helyen is bemutatkozó előadást tartott, nagy sikerrel.

A csoport szeptemberben ‒ a nyári időszakban zajló előkészítő játékos foglalkozások után ‒ nagy lendülettel vetette bele magát az alkotás folyamatába. Közösen döntöttek a bemutatásra kerülő meséről, az alkalmazott technikákról, együtt tervezték meg a bábokat és a díszletet.

Az előadás alapja úgy született meg, hogy a csoportvezetők arra kérték a gyermekeket egy foglalkozás alkalmával, játszanak „rendezőset”: dolgozzanak fel egy-egy darabot, majd tárják társaik elé alkotásaikat. Ezt követően szavaztak arra a mesére, ami leginkább elnyerte a tetszésüket. Így esett a választás Karcsika meséjére: a Halhatatlanságra vágyó királyfi című darabra. A gyermekek hátsó mozgatású bábokkal és árnyjátékkal repítik el a nézőket Meseországba.

A népmesék világából érkező Halhatatlanságra vágyó királyfi című darab az élet komoly kérdéseiről üzen, melyet a gyermekek minden szerep mögül kivilágló lelke még inkább szerethetővé tesz. A tagok között nagy az összhang, folyamatosan segítik egymást és persze néha elsütnek egy-egy viccet is. Borzasztóan lelkesek, imádják a bábokat, rendkívül önkifejezőek. Ugyan néha csintalanok, de egymástól is tanulva minden perc boldogan telik a közösségben. A próbák is jó hangulatban, szinte együtt lélegezve, teljes harmóniában folytak.

A szeghalmi Szivárvány Bábcsoport a tagok számára nem csak egy délutáni elfoglaltság. A bábcsoportjukra úgy tekintenek, mint egy bensőséges, szeretetteljes, vidám közösségre, mely megszépíti a mindennapokat. Ez a hozzáállás tükröződik vissza játékukban, a bábokhoz, a produkcióhoz való viszonyukban és körüllengi őket valami olyan bűbáj, ami az alkotó lélekből sugárzik. Ezt a varázslatot érezhették meg a szeghalmi óvodások, akik előtt a II. Bűvös Bábos Szemlét megelőzően, mintegy rákészülésképpen, bemutatkozott a bábcsoport, minden néző nagy örömére.

A közös alkotó folyamatot két óvodapedagógus, Vásárhelyi Nóra és Urbán-Gál Zsanett Eszter irányította, akik támogató hozzáállásukkal csodákra képesek a kis csapattal. Munkájukat Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója segítette szakmai tanácsokkal.

Az már bizonyos, hogy ez a csoport a Bűvös Bábos program lezárását követően is tovább munkálkodik, s még sok gyermek és felnőtt számára közvetíti a bábjáték szeretetét.

Lipták-Belányi Barbara

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.