Dél-Borsod kincsei nyomában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának egyik prioritása az ifjúsági közösségi művelődés segítése, az értékfeltárás, értékőrzés, helyi értéktárak megalakulásának népszerűsítése azokon a településeken, ahol még nincs. Ennek érdekében a „Fiatalok Dél-Borsod Kincsei nyomában” című projekt keretein belül „Ifjúsági Értékőr Napokat” rendez Tibolddarócon 2019. június 25–27-ig.

A településekkel való folyamatos kapcsolattartás, eddigi szakmai munka és közösségi fórumok, beszélgetések során kiderült, hogy a megyében a megfelelő szakmai segítség mellett hajlandóság mutatkozik az értéktárak létrehozására, ami azért is fontos, mert ezidáig mindössze 61 települési értéktár bizottság alakult meg. A programban 8 Dél-Borsodi község értékőrei  vesznek részt, akik előadások, műhelymunkák, és jó gyakorlatok segítségével kapnak kisebb motivációt a saját településük értékeinek újragondolásához, feltárásához, őrzéséhez. A rendezvény célja, hogy a résztvevő településeken létrejöjjön a helyi települési értéktár bizottság, és annak szakszerű működése biztosított legyen.

A rendezvény 2019. június 26-án délelőtt kezdődik. Köszöntőt mond Nagy Sándor polgármester, majd előadást tart Tibolddaróc értékfeltárásáról, a helyi értékeiről, valamint a már megalakult értéktár bizottság tevékenységéről. A Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság szakmai munkáját Tóth Csaba megyei igazgató mutatja be a jelenlévő meghívott résztvevőknek. A helyi kézműves alkotók és „A hullámok világa” című kiállítás megnyitóját követően kerül sor azon települések bemutatkozására, amelyeknek még nincs helyi értéktáruk, de szívesen közzéteszik meglévő kincseiket.

Konczné Tegzes Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság módszertani referense az értékőr napok folyamán előadást tart „Hungarikumok”, illetve „Értéktárak létrehozása” címmel. A gyakorlati foglalkozások is fontos elemét képezik a 2 napos programnak, amely Tibolddaróc épített és kulturális örökségének felkutatására, megtekintésére épül a bevont települések értékőreivel. A már-már elfeledett mesterségekkel is megismerkednek  résztvevők, mint pl. kovácsmesterség-bemutató, kézműves foglalkozások, nemezelés. A kézműves foglalkozások megtartásában, az értékek bemutatásában, dokumentálásában, fotók, írásos feljegyzések, digitális archiválás elkészítésében a helyi ifjú értékőr, Gál Anita áll rendelkezésre. A programsorozat közös lovaglással zárul a Forgács-Ló Lovas Klub Egyesület közreműködésével.

Az Ifjúsági Értékőr Napok résztvevői széles körű szakmai segítséget kapnak az interaktív előadások és a kreatív csoportmunka folyamán. Nemcsak érdekes és színes programokon vehetnek részt, de vélhetően megfelelő motivációt kapnak saját közösségük fejlesztésében, helyi értékeik felkutatásában átörökítésében és végül, de nem utolsósorban saját helyi értéktáruk létrehozásában.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.