Dél-Dunántúli Regionális Értékek Napja Kémesen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Otthonról haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt „Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében” elnevezésű tevékenység fontos eleme a Dél-dunántúli Regionális Értéknap, melynek keretében a látogatók megismerkedhetnek Tolna, Baranya és Somogy megye értékeivel, évente más-más helyszínen.

A program megvalósítására az elmúlt évben a Tolna megyei Bogyiszlón került megrendezésre, az idén 2019. augusztus 24-én Baranya megyében, az ormánsági Kémesen.

Gazdag programok bizonyították egész nap, hogy az ország legkisebb településén is vannak értékek, amelyek mögött aktív közösségek állnak. Az érdeklődők megismerhették a bemutatkozó települések és csoportok által, hogy mennyire sokszínűek hazánk dél-dunántúli megyéi.

Délelőtt a három megyéből érkezett települések és közösségeik mutatkoztak be, ennek keretében különböző kézműves foglalkozásokat is tartottak. Mindenki eljuthatott képzeletben Kajdacsra, Karádra, Komlóra, Pellérdre és Túronyra. Lehetőség nyílt hímezni, szőni, íjászkodni, gyógynövényekkel ismerkedni és legfőképpen beszélgetni. A hasonló érdeklődés hamar összehozta a látogatókat és kiállítókat.

Délután a színpadi produkciók kezdődtek. Először Mihalcsik Márta, a téma felelőse és koordinátora köszöntötte a vendégeket.

A három megyéből érkező amatőr csoportok színes produkcióikkal a nyári forróság ellenére is a színpadhoz csalták a nézőket. A Violinok-Szigetvári Hegedűegyüttes kezdte a műsort, őket a Limba Nostru, az autentikus roma zenét játszó zenekar követte. Zselickisfaludról érkezett a Horváth család, ahol a szülők és három gyermekük egyaránt mesterei a néptáncnak és a népzenének. Tolna megyéből a „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület a sárközi menyasszony öltöztetéssel nyűgözte le a közönséget. Ezután a Zselic Táncegyüttes Kamara Csoportja ropta a táncot, majd a nagy múltú Hosszúhetényi Daloskör énekelt. Ismét néptánc következett a Kajdacsi Gyöngyvirág Néptánc Csoport műsorával, és a Kajdacsi Dalárda is bemutatkozott. A megyei bemutatókat a Kajdacsi Gyöngyvirág Néptánc Csoport erdélyi táncokkal zárta.

Ezután egy különleges produkciót láthattak a nézők. A régió keleti szomszédjából, Bács-Kiskun megyéből, Kecskemétről érkezett a Kurázsi Táncműhely. A nagy létszámú csoportjukkal nem fértek el a színpadon, így a pajta előtti füvön táncoltak. A zenekar és a táncosok olyan hangulatot teremtettek, amely egy képzeletbeli időutazásra hívta el a nézőket. A produkció méltó zárása volt az értéknapnak, hiszen olyan élményt nyújtott mindenki számára, mintha egy falusi mulatságon lettek volna.

A pályázati forrásnak köszönhetően, a három megye együttműködésében színes, érték gazdag program valósult meg, amely 2020-ban Somogy megyében folytatódik.

Mihalcsik Márta

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.