Délvidék értékei – Tanulmányút Zentán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

Az NMI Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája az értékgyűjtés, értékfeltárás területén végzendő szakmai munka támogatásaként szervezte meg a Csongrád megyei közművelődési szakemberek, önkormányzatok munkatársai számára a Délvidéki tanulmányutat november utolsó napjára.

A közel 30 fős társaságot a zökkenőmentes határátlépés után már várták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai.

Az Intézet egész tartományt átfogó közművelődési tevékenységét és az intézményt Gondi Martina igazgató asszony mutatta be, a különböző területekért felelős kollégái segítségével. A vajdasági magyar közművelődési élet szervezése, találkozók, képzések megvalósítása, a magyar közgyűjteményi és információs szolgáltatások, a vajdasági magyar nemzeti közösség kultúrájának dokumentálása, kutatása és bemutatása; szakkönyvtárak és internetes adatbázisok kialakítása és működtetése, a kulturális értékek bemutatása hiánypótló tevékenységük része.

A vajdasági Magyar Értéktárat Vázsonyi Csilla mutatta be, aki maga is aktív kutatója a területnek.  Csilla mondanivalójához csatlakozva az adai értéktárat szívügyükként szemléletesen és ízesen mutatták be az adai kolléganők. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (Szabadka) a VMMI-vel szimbiózisban végzett munkáját az újdonsült ifjú elnök Sutus Áron és kollégája Raffai Ágnes szemléletesen ismertették, felmutatva azokat a lehetőségeket, amelyekben magyarországi kollégákkal várják az együttműködést. A szakmai összefogások lehetősége az ebédnél és azt követően is a beszélgetésekben generálódott, bíznak abban, hogy a tanulmányúton résztvevő Csongrád és Bács-Kiskun megyei kollégák napi munkájukban hasznosítani tudják az elhangzottakat.

A nap második felében a kollégák megismerték Zenta szépségeit és történelmének egy részét a Zentai Csata Emlékkilátóból és a Zentai Városi Múzeumból; ezzel is elmélyítve magukban a rokonszenvet és tiszteletet a zentai és vajdasági magyar emberek iránt.

  

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.