Díszlettervező szakmai műhely Pilisvörösváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája 2018. november 6-án szakmai műhelyt szervezett az amatőr báb- és színjátszó csoport vezetőinek. Bodnár Enikő, jelmez és díszlettervező egy gondolatébresztő előadással várta a csoportvezetőket. Az eseménynek a pilisvörösvári Művészetek Háza adott otthont.

A Nemzeti Művelődési Intézet elhivatott az amatőr színjátszás és a bábjátszás támogatása mellett. Több éve a Magyar Teátrumi Társasággal és a Magyar Bábjátékos Egyesülettel közösen országos szinten együttműködik.

A szakmai műhely elején a résztvevők közösen tárták fel a színjátszáshoz és a bábozáshoz való viszonyukat, érzéseiket. A beszélgetést Csóka Eszter irodavezető moderálta. Ezután Bodnár Enikő, jelmez és díszlettervező – aki többek között az Indul a bakterház és a Figaró házassága díszletét, valamint a Békakirály és a Ludas Matyi a Cirkuszban bábjait tervezte – tartott gondolatébresztő előadást a díszlettervezés rejtelmeiről hasznos tanácsokat adva a csoportvezetőknek. Szó esett a tervezés folyamatáról, az inspirációgyűjtéstől, a tervek, a makettek készítésén át az egyes hangulatok megteremtéséig. Hangsúlyt kapott – az esztétika és a kreativitás mellett – az újrahasznosítás is.

Ezután kötetlen formában beszélgettek a csoportvezetők a felmerülő nehézségekről, valamint kérdéseket tettek fel és tanácsokat adtak egymásnak. A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája – mint módszertani iroda –  szeretné megteremteni szakmai műhelyein a lehetőséget, hogy a megyében működő csoportok és alkotók megismerjék egymást, valamint kibővítsék szakmai ismereteiket, egymástól tanulhassanak és egymással tapasztalatot cserélhessenek. Jó alkalmat teremtenek ezek a műhelybeszélgetések a megyei szintű kapcsolatépítésre, valamint a jövőbeni együttműködési kezdeményezésekhez is segítségül szolgálhatnak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.