Duna Menti Tavasz Dunaszerdahelyen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A felvidéki báb- és színjátszó csoportok hagyományos, országos seregszemléjére került sor 2019 májusának utolsó napjaiban Dunaszerdahelyen, ahová Veszprém és Komárom-Esztergom megye bábcsoportvezetői is ellátogattak.

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban már 44. alkalommal találkozhattak egymással a művészeti csoportok, bemutatva munkájuk eredményét. Ebben az évben 12 bábcsoportot láthatott a zsűri és a népes közönség. Sokféle előadásban mutathatták meg tehetségüket, kreativitásukat a gyerekek, melyek a pedagógusok odaadó munkáját is dicsérték.

Különleges élményt jelentett például a Gömörfalvai Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportja, akik Arany János balladája nyomán készítették el Vörös Rébék című bábos meséjüket, melyben az árnyjáték professzionális használata volt különleges. Előadásukért Gyémántsávos minősítést kaptak a zsűritől.

A különböző életkorú gyerekek fegyelmezett, közös munkájára, a báb és mozgatója „eggyé válására” láthattunk példát a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj c. bábmesében, melyet a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ Gézengúzok Bábcsoportja mutatott be. Előadásuk Aranysávos minősítésben részesült.

A delegáció tagjai szinte minden előadásban találtak olyan ötleteket, megoldásokat, amelyek saját munkájukban inspirációt jelenthetnek. Emellett a legnagyobb élményt az jelentette számukra, hogy a bábozásnak milyen közösségi ereje van: széles alapokon nyugszik, hiszen számos csoport dolgozik a Felvidéken, és az együttlét igazi örömünnep számukra. Jó érzés nézni őket, de még jobb érzés lehet alkotóként részese lenni a folyamatnak, látszik a gyerekeken a lelkesedés, bizonyára ezért is népszerűek a bábcsoportok. A csoportok lelkét, mozgatórugóját a bábcsoportvezetők, pedagógusok jelentik, akik sok energiát fordítanak a szereplők felkészítésére, az előadások megteremtésére.

Ebben számos szakmai fejlesztés, továbbképzés segíti őket, melyet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet biztosít számukra. Huszár László igazgató, a fesztivál főszervezője sokat tett és tesz azért, hogy ez a virágzó amatőr művészeti terület megőrizze értékeit és a jövőben is vonzó legyen a gyermekek számára. Neki és kollégáinak köszönhetően a felvidéki amatőr bábcsoportok munkája jó példát adhat, húzóerőt jelenthet a magyarországi bábfejlesztések számára.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.