Duplázott a Színháziskola Fejér megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A színházat, előadó-művészetet szerető és értő generáció érdekében elindított szakmai továbbképzés sikeresen lezárult Fejér megye két megyei jogú városában, Székesfehérváron és Dunaújvárosban. Az akkreditált, szakmai továbbképzés a járványhelyzet miatt némiképp ugyan átalakult, azonban a 42 résztvevő végül sikeresen megszerezte tanúsítványát/igazolását.

A továbbképzés célja, hogy a résztvevők – igazodva az igényekhez és lehetőségekhez – a különböző közösségek életkorának megfelelően tudjanak előadó-művészeti produkciót kiválasztani. A képzés során drámapedagógus és előadó-művészeti szakemberek segítenek a látogatásra való felkészítésben, a megtekintett produkció közös feldolgozásában, valamint a résztvevők befogadói magatartásának fejlesztésében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott képzésen a két csoportban 21-21 fő vett részt. A kontakt órákat mindkét városban Pátkay Lászlóné, gyakorló drámapedagógus, gyermek- és színházi rendező, a Magyar Drámapedagógia Társaság elnökségi tagja tartotta. Székesfehérváron a Szabadművelődés Házában zajlott a képzés, Dunaújvárosban pedig a Munkásművelődési Központ biztosította a helyszínt.

A tervezett kulisszák mögötti színházlátogatások helyett a székesfehérvári csoport Majoros Andor táncpedagógus közreműködésével az Alba Regia Táncegyüttes (ARTE) Malom utcai táncházába látogathatott el, betekintést nyerve a csoport évtizedek óta folyó sikeres tevékenységébe. A dunaújvárosi csoport pedig a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesről készült filmet tekintették meg Kováts Rózsa igazgató közreműködésével.

A résztvevők a képzés sikeres befejezéséhez online teszteket, feladatlapot töltöttek ki, valamint egyéni záró dolgozatot adtak be az előadó-művészeti produkciók feldolgozásának módszertanának elsajátításáról. Az igazgatóság munkatársai bíznak abban, hogy a résztvevők további munkájuk során sikeresen alkalmazzák majd újonnan szerzett ismereteiket.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.