Duplázott a TASZACS ‒ sikeres közösségépítés Teskándon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A IV. Pajtaszínházi program keretében 2019. január 13-án (vasárnap) mutatkoztak be a szeptemberben Ecsedi Erzsébet mentor, Matyasovszky Margit és Farkas Ildikó  ‒ a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának munkatársai ‒ segítségével újjáélesztett teskándi amatőr színjátszók.

Már az előzetes jelentkezők jelentős számából is látszott, hogy a TASZACS (Teskándi Amatőr Színjátszók Alkalmi Csapata) előadása kellően felkeltette a lakosság és a környező településeken élők figyelmét. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel még nyilvános főpróbát is tartottak, amit délelőtt 11.00 órakor a helyi Csukás István Általános Iskola aulájában tekinthették meg az érdeklődők.

 A főpróba előtt a csapat éppen lázasan próbálta a szöveget, amikor a helyi önkéntes segítők szóltak, hogy az aula zsúfolásig megtelt. A főpróba kezdeti izgalmát, a súgó szorgos munkáját követően hatalmas sikert aratott Kéri Ferenc: Lopótök, avagy a Mari nem olyan című pajzán népi komédiája, göcseji anekdotákkal kiegészítve. Elérkezett a délután 3.00 óra, a teskándi Iskola aulájában tömött sorokban ültek a nézők. A színjátszók nem hittek a szemüknek. Voltak, aki egyszerűen nem fértek be az előadásra. Egy gombostűt sem lehet leejteni. A szervezők és a szereplők székeket, padokat vittek az első sorokba, hogy a nézők le tudjanak ülni. A csapat és a mentorok belátták, hogy egy harmadik előadásra is szükség lesz.

A nézők sorai közt ismerős tekintetek találkoztak, az előző Pajtaszínházi programban résztvevő települések (Bókaháza, Milejszeg) amatőr színjátszó csoportjai is várták az előadást. Az iskolások és a helyi önkéntes segítők díszletei mindenkit a hegyi boronapince elé repített képzeletben. A színen megjelent Borcsa, a kotnyeles szomszédasszony, göcseji anekdotáival mindenkit felderített. A mű jellegzetes csattanókkal teli vidám történetet mesél el, a közönség nevetett és együtt élt a darabbal. A település apraja-nagyja vastapssal jutalmazta a színjátszók munkáját.

A TASZACS képviseletében Pista, a szoknyapecér férj köszöntötte Ecsedi Erzsébet mentort és átadta a köszönet virágcsokrát a munkájáért. A bemutató végén a környékbeli településekről érkező vendégek gratuláltak a csapatnak és elmondták, hogy várják a program folytatását, illetve több község helyi közösségi csoportja is érdeklődve kereste fel a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársait a lehetséges folytatásról, a településük bekapcsolódási lehetőségeiről.

A színjátszók eredményes munkájának köszönhetően a település megmozdult, a rendezvényen olyan helyiek is részt vettek, akik ritkán vagy egyáltalán nem látogatták eddig a helyi rendezésű programokat. A műsor végén a csapathoz több felkérés is érkezett, hogy a darab a környékbeli települések rendezvényein is kerüljön előadásra. A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának tervei között szerepel a megyei amatőr színjátszó csoportok, a Pajtaszínházi programban résztvevő társulatok, valamint a csoportvezetők találkozója.

Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.