„Egy dalos napom” a Csepregi Csicsergőkkel

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A „135+1=A jövő zenéje” program helyi zárásaként a Csepregi Csicsergők fiataljai egyedülálló műsort mutattak be 2018. május 11-én a csepregi Petőfi Sándor Művelődési – Sportház és Könyvtár színháztermében.

A Vas megyei városban működő Csepregi Vegyeskar Egyesület részeként tevékenykedik a Csepregi Csicsergők csoportja. Az énekes kamaracsoport 2013-ban alakult. Az énekkar tagjai az általános iskolás és a 18 éven aluli korcsoporthoz tartoznak. A kóruspróba a fiatalok szabadidejében zajlik, akiket az éneklés szeretete és a közösséghez tartozás élménye hoz és tart össze.

A nagyszabású előadást számos próba előzte meg. A projekt ötlettervét a kórus közösen gondolta ki és mindenki kiválaszthatta a számára szimpatikus szerepet. A kiválasztott dallamok, népdalok és a műsort övező mozgások próbáról próbára egymásra figyelve, bátorítva tökéletesedtek. Középiskolás diákok segítségével készült gyönyörű díszlet várta a záróelőadásra érkező szülőket, nagyszülőket, testvéreket és minden érdeklődőt.

Május 11-én a csepregi Petőfi Sándor Művelődési – Sportház és Könyvtár színháztermében a fiatalok ünneplő ruhájukat felöltve mutatták be Kancsó Zoltánné vezetésével az „Egy dalos napom” címet viselő előadásukat. A műsor a gyerekek egy napját eleveníti fel a reggeli ébredéstől a nyugovóra térésig. Megjelenik az iskola, a vásár, a rózsaszirommal övezett hazaút, majd a szüleik ölelésébe való hazatérés. A műsort Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok, dallamok, versek, kórusmű és olvasógyakorlat övezi, a hangulatot különböző hangszerek, fény- és hangtechnika (madarak csicsergése), valamint a díszlet, a bábok és más kellékek teszik kreatívvá, egyedivé.

A Csicsergők csapata nemcsak fantasztikus előadással, hanem piknikkel is készült a nézősereg számára. A finomságokat együtt elfogyasztva közösen összegezték a program történéseit. Számos kérés érkezett a közönségtől a műsor jövőbeni bemutatását ösztönözve. A Csepregi Csicsergők csapata egy összetartó közösségként érkezett a programba és a próbáknak hála – melyben az NMI Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának munkatársai is segítségre voltak – ezek a barátságok még szorosabbá fonódtak.

Tóth Adél

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.