Egy egészen emlékezetes este – a Lakat Színpad új bemutatója

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Lakat Színpad 2015-ben alakult meg a Nemzeti Művelődési Intézet „Pajtaszínház – Közösségfejlesztés az amatőr színjátszás újjáélesztésével” elnevezésű mintaprogramja keretében. A program célja az volt, hogy az országban lehetőleg minél több településen a már meglévő (újraéledő/újraéleszthető) helyi színjátszó hagyományokat felelevenítése.

 A színjátszás, mint eszköz elősegíti a helyi közösségek kialakulását, a meglévők fejlesztését, hozzásegíti a közösségeket a jobb közérzethez, a helyi társadalom kohéziójának erősítéséhez. A különböző életkori csoportok bevonásával lehetőséget ad a generációk közötti együttműködésre. A folyamat, a megvalósulás során, ezeken túl, növelheti a színház és a közösségi művelődés iránti érdeklődést, elköteleződést. A program szakmai együttműködő partnere a Magyar Teátrumi Társaság volt, aki lehetőséget biztosított az elkészült darabok Nemzeti Színházban történő bemutatójára, valamint szakmai mentort, rendezőt biztosított. Kabán a megalakult színjátszó kör szakmai mentora Bakota Árpád, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművésze volt, aki tanácsaival segítette a Furcsa pár című darab rendezését is.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2017-ben, a projekt zárását követően is segítette a Lakat színpad munkáját. A kör és a lakosság bevonásával kérdőíves felmérést végzett a színpad helyi beágyazottságáról, hatásáról. A vizsgálat visszaigazolta az előzetes ismereteket, elképzeléseket a Lakat Színpad kiváló munkájáról. Számos modellértékű működési elem – a tartós közösség létrejötte, az egymást segítő ifjúsági együttműködés – sikereit láthattuk.  A kis közösség ott van a város lakóinak tudatában, aktív részese a közösségi kezdeményezéseknek és általuk a fiatalok számára egy új, alternatív és igen értékes cselekvési tér született. Az új bemutatójuk Ray Cooney – Páratlan Páros című vígjátéka, a kabai Mácsai Sándor Művelődési Házban.

Nem csalódott az a nagyszámú érdeklődő, aki szombat estéjének az előadást választotta. A belépőket kellemes meglepetésként várta, a köszöntő pezsgővel történő beszélgetés lehetősége, a Lakat színpad Facebook portálja, és a színpadhoz kötődő különböző tárgyak, vagy a támogató névjegye.

A zsúfolásig megtelt színházterem közönségét Bagi Andrea, a kör vezetője köszöntötte, belépve a roppant igényes díszlettérbe. Igazi színházi díszletet lehetett látni, kiválóan berendezett otthonokat, köszönhetően a Szupi Bútornak, amely a csoport egyik támogatója. A képzőművészeti kör is kivette a részét a produkcióból, Rácz Anita két, ide készült festménye igazi atmoszférát teremtett.

Meghökkentő volt a két részletre osztott, két otthont ábrázoló színpadkép, amelynek az értelme és jelentősége hamarosan kiderült, ugyanis a cselekmény középpontjában egy olyan férfiú áll, akinek két felesége van – akik természetesen nem tudnak egymásról-, és aki mesterien osztja be az idejét, lavírozva a két otthon között, úgy hogy a feleségek nem veszik észre, sőt még csak nem is gyanítják, hogy itt valami nem stimmel….

Egészen egy kis balesetig, egy egészen banális kis esetig, amikor is a főhőst egy hölgy a táskájával fejbe kólintja, és akkor lesz egy rendőrségi ügy, egy adatrögzítés főhősünkről, John Smithről, akinek két lakcíme van.

Ezzel kezdetét veszi a közel másfél órás nevetés. Remek helyzetkomikumok, vicces karakterek, mesterien megformált figurák. Sok ütős ötlet jelenik meg a darabban, amelyek tovább fokozzák az amúgy is magasra pörgött hangulatot. Nagyon fordulatos a cselekmény, de nem szövevényes, jól követhető. Jól illenek, passzolnak a poénok, jól épülnek egymásra és a történetbe, melynek az célja, hogy főhősünk, kiváló barátja segítségével kimásszon a lehetetlen helyzetből, a feleségek ne tudják meg a valóságot. De vannak külső tényezők is!Például két detektív, akik éppen akkor jelennek meg, amikor már kezdenek elsimulni a szálak, vagy egy másik különös szomszéd, aki már megjelenésével is mosolyt fakaszt.

A Lakat Színpad nagyon sokat fejlődött a megalakulás óta eltelt időszakban. Igazi színészi teljesítmények voltak láthatók, a szereplők játékukkal, hangjukkal, mimikájukkal emlékezetes teljesítményt nyújtottak. Köszönet illet minden segítőt és támogatót, a művelődési ház munkatársait és a kabaiakat, akik láthatóan befogadták és szeretik ezt a közösséget.

A második bemutató időpontja: április 5., péntek 19.00 óra, amelyre ismét minden jegy elkelt.

Angyal László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.