Egy hely, amit látni kell – Összefogásban a közösségért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Tolna és Baranya Megyei Irodáinak dolgozói a VI. Közfoglalkoztatási Program keretében Alsómocsoládra látogattak, ahol Balogh Anikó, a Mocsolád NKft. ügyvezetője mutatta be a közösségi színterüket, a civil szervezetüket és természetesen a falut.

Alsómocsolád alig több, mint 300 fős Baranya megyei Észak-hegyháti zsáktelepülés csodálatos természeti környezetben erdők, dombok és tavak ölelésében. Az 1990-es őszi önkormányzati választás euforikus élménye után a rózsaszín ködfátyol eloszlását követően a falu újonnan megválasztott vezetői szembesültek a valósággal. Immár van önkormányzatuk, azonban a szerepnélküli település terveinek megvalósításához, se vagyon, se szakember, se eszköz nem áll rendelkezésre.

Hamar felismerték, hogy az önkormányzat csak a falu lakosaira számíthat. Lépésről lépésre haladva együtt tanulva nekiláttak a falu életképességének kialakításához. Dicső László polgármester szemléletváltásának köszönhetően a közel 30 éves munka eredménye a település mai állapota. Azonban az élhető település kialakításához rögös út vezetett. A 90-es évek több mint 30%-os munkanélküliségi mutatója, a még meglévő munkahelyek megszűnésének veszélye, a közművek hiánya mind-mind megoldandó feladat volt. A tudatos menedzserszemléletnek, és a stratégiai gondolkodásnak köszönhetően a falu egyre szépül és gyarapodik. Az önkormányzat nem irányít, hanem menedzsel, koordinálja a lakosság, a civil és gazdálkodó szervezetek igényeit és cselekvéseit.

A falunak 15 évébe telt, amíg összközművessé vált, mely nagyban hozzájárult a lakosság komfortérzetének javításához és egyben szolgálja a faluba látogatók kényelmét is.  Az Alsómocsoládra látogatókat az erdei iskola gazdag programokkal várja. A planetárium és a Boeing 737-es szimulátor a természeti környezet a vendégek szabadidejének hasznos és tartalmas eltöltését szolgálja. A rövidebb és hosszabb időt eltölteni kívánó turistáknak szállást és étkezést is tudnak biztosítani.

Az eltelt évtizedek bebizonyították, hogy a falu igazi erős, minden körülmények között élni akaró és tudó közösséggé vált. Saját útját járva folyamatosan kereste és keresi a megújuláshoz vezető utat. Az elkötelezett lakosság, az önkormányzati hivatal munkatársai és segítők sora adta össze tudását ahhoz, hogy Alsómocsolád prosperáló, élhető faluvá vált. Odafigyelnek a lakosság igényeire. Minden eszközt megragadnak, hogy elérjék a lakosságot, a helyi újság és az elektronikus elérhetőségek mellett jó gyakorlat hogy, bárki odamehet a képviselőtestülethez és elmondhatja a javaslatait, kritikáit a településsel kapcsolatban. A polgármesteri hivatalban nincs ügyfélfogadási idő, ha az ajtó nyitva van, oda a lakosság bemehet este is vagy akár hétvégén is.

Ebben a kis faluban működik az Őszi Fény Idősek Otthona, ahol nagy figyelmet fordítanak ez ellátottak egészségi állapotára, melyhez gyógyászati eszközök, sporteszközök sora vehető igénybe és nemcsak az otthon lakói számára, hanem a lakosság is igénybe veheti azokat. Sokszor beviszik az otthonba a település olyan rendezvényeit, melyet együtt tudnak megvalósítani a lakókkal pl. kézműves foglalkozás. Az idősek otthonát elsősorban a helyi szépkorúak vehetik igénybe bentlakásos és nappali ellátás keretében. A szabad helyekre vidékről is várják az időseket. A település együttgondolkodásának köszönhetően lassan önfenntartóvá válik a falu.   Ennek megvalósítását segíti a helyi fizetési eszköz a Rigac kibocsátása, amit kizárólag Alsómocsolád közigazgatási területén lehet használni termékek, szolgáltatások vásárlására, helyi adó befizetésére, és az önkormányzat egyes szolgáltatásainak kiegyenlítésére.

A közmunkaprogram indulásakor közel 40 főnek biztosítottak munkalehetőséget, mely létszám napjainkra 6 főre csökkent. A helyiek közel 30 év alatt 2,2 milliárd forint pályázati forrást tudtak bevonni céljaik megvalósításához. Az Alsómocsoládra látogatók rendezett utcákat, lakóingatlanokat, közterületeket, közösségi tereket találnak. Aki tanulni, jó gyakorlatokat szeretne megismerni, ne hagyja ki Alsómocsoládot, mert egy olyan település, amit látni kell.

Tóth Györgyi

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.