„Egy jó tanács ezer aranyat ér”- Békés megyei közművelődési szakmai nap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületével és a Csabagyöngye Kulturális Központtal közös szervezésben közművelődési szakmai napot rendezett Békéscsabán, 2019. június 11-én. Az eseményen a gazdasági és jogi ágazat különböző területeinek képviselői osztották meg tudásukat a résztvevőkkel.

A tapasztalatcserére érkezett kultúraközvetítő szakembereket Sipos Andrea a Nemzeti Művelődési Intézet Igazgatóságának vezetője köszöntette. Elmondta, hogy a rendezvény célja a területet érintő aktuális információk átadása. Hangsúlyozta, hogy a szakemberek tudásának bővítéséhez szükségszerű a gazdasági és jogi szabályozók ismerete, amelyek hatással vannak közművelődésre. Kiemelte, hogy a hálózatépítés a közművelődési területen elengedhetetlen.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója örömét fejezte ki a hosszú távú, kölcsönös, egymás munkáját támogató együttműködések megtapasztalása kapcsán. Szerinte a partnerekkel történő folyamatos kapcsolattartás a sikeres munkavégzés záloga.

Pocsajiné Fábián Magdolna a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára köszöntőjében kiemelte annak jelentőségét, hogy a civil szervezetek a települések meghajtó erejét képezik. Közös gondolkodásra biztatta a települési önkormányzatok, a közművelődési intézmények, a kulturális célú civil szervezetek, valamint a művelődő közösségek képviselőit.

A délelőtt folyamán három előadás hangzott el. Dr. Czank Dóra jogász a „Hol sok a tudomány, legtöbb a titok” című előadásában az adatvédelemről és GDPR törvény helyesen alkalmazásáról beszélt. Az alapfogalmak tisztázása után fontos adatkezelési tudnivalók hangzottak el és kézzelfogható tanácsok, melyek alkalmazhatóak a mindennapokban. Ezekre az információkra épült Dr. Kovács Diána, az Állami Számvevőszék Pénzügyi Tudatosság Projektjének vezetőjének előadása „Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” – a gazdálkodási tudatosság hatása a közművelődésre címmel. Színvonalas prezentációjában bemutatta az ÁSZ munkásságát, kiemelte a szabályok betartásának fontosságát és a jó költségvetés jelentőségét, mely a pénzügyi sikeresség egyik legfontosabb eleme. Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke Könnyű a mesterség annak, aki tudja” – pénzügyi ismereteinkről szóló kutatási eredmények országszerte és Békés megyében című előadásában bemutatta az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület munkásságát és felhívta a figyelmet az ifjúsági és felnőtt korosztályban végzett kutatási eredményekre, a pénzügyi tudatosságra nevelésére.

A figyelmet igénylő, tartalmas és komoly előadásokat a Kardoskúti Főnix Amatőr Színjátszó Társulat rövid produkciója színesítette. A IV. Pajtaszínház Program keretén belül már bemutatkozott társulat színészei valósággal „élték” a komédiát, mókás allűrökkel ruházva fel az általuk megformált karaktereket, így garantálva a nevetést és az előadás utáni tapsot.

Ezt követően a „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” képzést sikeresen elvégző kollégák részére Sipos Andrea igazgató asszony ünnepélyes keretek között adta át a bizonyítványokat.

 A rövid ebédszünetet követően a szakmai nap délutáni blokkját két szekcióban folytatták a szakemberek. A civil szekcióban Pocsajiné Fábián Magdolna témavezetésével Dr. Nagy László,  a „Nyitott Szemmel” Közhasznú Egyesület operatív igazgatója tolmácsolásában a szervezet munkájával és segítő programjaival ismerkedhettek meg a civil szervezetek képviselői.

Az intézményi és az önkormányzati szekcióban Sipos Andrea igazgató asszony ismertette az aktuális projekteket és feladatokat. Biztatta a szakembereket az együttműködésre, a partnerségre, valamint népszerűsítette az induló képzéseket, melyek a törvényi rendelkezéssel összhangban szakemberek továbbképzésére és a települési feladatellátásban jelentkező szakemberhiányra kívánnak reagálni.

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósának szakemberei információszolgáltatással, szaktanácsadással –  a szakmai napon keretein kívül is –  folyamatosan segítik a települési szintű közművelődési feladatellátást.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.