Egy Kapunyitogató utóélete – projektmegbeszélés Nagyéren

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága 2013-2015 között számos települést meglátogatott a Kapunyitogató programmal, amelynek egyik állomása volt a megye keleti szegletében található, alig ötszáz fős falu, Nagyér.

A településre nagy hatással volt a Kapunyitogató – ahogyan a polgármestertől megtudtuk – az ott megismert bábozás, színjátszás, néptánc a helyi közösségek, az óvoda és iskola mindennapjainak részévé vált.

A falu közösségi háza a múlt évben került felújításra. A település példásan aktív, több pályázatnak köszönhetően a helyi turisztikai is fejlődik, ahogyan azt az elmúlt hétvégén átadott kilátó is mutatja, amely a Marosháti Gyalogtúra útvonal nagyéri szakaszának fejlesztéseként valósult meg.

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága 2019 őszén egy helyi közösségi projektet valósít meg Nagyéren, amelynek első megbeszélése zajlott május 28-án. A Lőrincz Tibor polgármesterrel és munkatársaival folytatott megbeszélés informatív és hasznos volt, így hamar körvonalazódott a programsorozat alapköve és sarokpontjai. A tárgyalás második felében áttekintettük a kulturális törvényből adódó új feladatokat, valamint egyeztettünk a leendő közművelődési szakemberrel, aki az iroda Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzésének lesz a résztvevője.

Kovács Szilvia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.