Egy szívvel egy lélekkel – Közösségek Hete Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Vas megye 141 településén dobbant a helyi közösség szíve egyszerre 2021. május 9. és 16. között. Kitárták kapuikat a közösségi színterek, újra alkalmat teremtve a találkozásra, az együttlét örömének újrafelfedezésére. A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programban foglalkoztatott mind a 131 közművelődési asszisztense szervezett valamilyen kreatív, lelkesítő közösségi programot.

A Gencsapáti Szentkútnál tartott vasárnapi szentmise és a vele egybekötött átadóünnepség méltó felvezetése volt a Közösségek Hetének. Hat éve indult el az a kulturális beruházássorozat, melynek célja, hogy ez a gencsapáti identitásban mélyen gyökerező szakrális hely újjászülethessen. Elsőként a Fájdalmas Szűzanya kápolna és az azt körülvevő természeti környezet szépült meg, A folyamat legújabb állomásaként pedig egy esőbeállót adtak át, melyben Gencsapáti helyi értékeinek kiállítását tekinthetik meg az erre járó zarándokok és turisták. Újjáépült maga a szentkút is, melynek vize újra iható. Az eseményen Mária-énekeket énekelt Tanai Erzsébet, a Boglya Népzenei Együttes, amelynek tagjaként Földesi János az igazgatóság képzési koordinátora is zenélt; székelyföldi muzsikával és vasi bordalokkal idézve meg a környező borospincék hangulatát.

Rétessel, pálinkával, és Boldogság-fa ültetéssel indult Csempeszkopácson a Közösségek Hete. Egész héten minden nap más közösségi programból választhattak az érdeklődők. Népi játékok barkácsolása, túrázás és a legkiválóbb helyi sütemény és ételreceptek összegyűjtése, megosztása mellett, elsőként egy fiatal platáncsemete lelt új otthonra Bognár Alexandra módszertani referens és Földesi János közreműködésével a helyi közösségek megújulásának szimbólumaként. Az így életre kelt Boldogság-fa tövében egy hirdetőtáblát is felavatott a helyi közösség, melyen az arra járók megörökíthetik gondolataikat, jókívánságaikat vagy bármit, ami őket épp boldoggá teszi.

Lélekmelengető Nyugdíjas Klubdélutánnal nyitották a közösségi színteret Rábatöttösön és Zsennyén. Barta–Zsankó Veronika közművelődési asszisztens és a klubtagok értékőrző-emlékidéző fotókiállítást készítettek, melyen a régmúlt eseményeit, a község valamikori hagyományait, családi eseményeit idézték meg, többek között a mai Bagolytúrákra emlékeztető Csiga túrák kalandos epizódjait, a közösen eltöltött kirándulásokat, közösségi együttléteket. Török Károlyné módszertani referens a rendezvényre érkezőkkel beszélgetett a néprajzi értékek, a tárgyi és szellemi magyar hagyaték jelenkori óriási jelentőségű szerepéről, az értékek megőrzéséről, tovább-hagyományozásáról. Az estébe nyúló, tartalmas közösségi délutánt humorral és anekdoták tűzdelték.

„Egy szívvel, egy lélekkel” – a Közösségek Hete mottójára kiírt online gyermekrajzpályázattal indult Magyarlakon a település valamennyi korosztályát megszólító programsorozat. A középiskolások a helyi értékek megismerésében, feltárásában jeleskedhettek fotópályázat keretében, melyhez kapcsolódóan online kvízben is számot adhattak helytörténeti ismereteikről. A családok sem maradtak ki a játékokból, pénteken délután Károly Andrea módszertani referens részvételével a közösségi színtértől a Brenner János Turistapihenőig tartó hat állomásos kincskeresésben mérhették össze kreativitásukat, játékos kedvüket. A hét zárásaként különleges recepteket vártak a település lakóitól, amelyből egy gasztronómiai kiadvány készül.

Ivánc kerekasztal-beszélgetéssel csatlakozott az országos „Nyitunk” programhoz. A település közösségi színterében Károly Andrea köszöntötte a résztvevőket, majd Gyarmati Tibor polgármester ismertette a település idei közművelődéshez is kapcsolódó benyújtott pályázatait: egyházi közösségi színtér belső felújítása, rendezvénypajta építése és országosan is egyedülálló emlékhely (emlékkiállítás) létrehozása a Sigray család tiszteletére. Horváth Bettina közművelődési asszisztens az elkövetkező időszak közművelődési programjairól beszélt, a nap végén pedig levetítette a helyi népdalkör fellépéseiből összeállított kisfilmet. A kellemesen és hasznosan eltöltött délután legfőbb hozadéka a tervek megismerésén túl az volt, hogy közel egy éves szünet után az Ivánci Népdalkör tagjai a jövő ismét megkezdik munkájukat, elkezdik a közös próbákat.

Nemesbődön Simon Ádám közművelődési asszisztens és Kovács Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának módszertani koordinátora invitálta a lakókat a szombati nyitóprogramra, mellyel hivatalosan is kezdetét vette egy nagyszabású nemesbődi közművelődési és közösségi felmérés. Ennek keretében másfél hónapon át kérdőíves és interjús formában történik a helyi lakosság kulturális igényeinek felmérése. A Közösségek Hete alkalmából ennek első beszélgetését tartották a vasi településen. „Helyi értékek” témában gyermekek részére rajzpályázatot is hirdetettek.

Meszlen település is csatlakozott a Közössége Hete záróprogramjához, amely egyben a közművelődési intézmények és közösségi színterek „Kapunyitogató” napja is volt. A településen azonban már egész héten át tartottak a közösségi események. Balázs Anikó közművelődési asszisztens elmondta, hogy szinte minden napra jutott egy-egy program ezen a héten. Szombaton társasjáték délelőttöt tartottak a legkisebbek nagy örömére. Bognár Alexandra nemcsak köszöntötte a résztvevőket és ismerte el Anikó eddigi munkáját, részt is vett a játékos délelőttben. A társasjátékozást kötetlenebb program követte, mind a kicsik, mind a nagyok még táncra is perdültek. A tartalmas délelőttbe közösségépítő beszélgetések is belefértek, ezzel is továbbszőve a néhány hónapja elindult folyamatok hálóját.

Éles Krisztina megyei igazgató az Agora Kulturális Központ központi nyitóeseményén vett részt és mondott köszöntőt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.