Egyszer véget ér… – Az „Elfeledett szakmák” tanfolyam záró foglalkozása

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának szervezésében, a Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretében zajló „Elfeledett szakmák” népi kismesterségek visszatanítását célzó tanfolyam utolsó állomásához érkezik. Május 25-én 10.00 órától Békéscsabán, a Tégla Közösségi Házban zajlik a programsorozat záró foglalkozása.

A 12 alkalomból álló sorozat alatt a résztvevők számos népi kismesterség – elfeledett szakma alapjait, fortélyait sajátíthatták el. Ezen elfeledett szakmák számukra most már nem elfeledettek, s remélhetőleg munkájuk révén mások számára sem lesznek majd azok.
Az utolsó alkalom 2019. május 25-én kerül megrendezésre, ezúttal nem a Békés Megyei Könyvtárban, hanem az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának új székhelyén, az Orosházi út 32. szám alatt található Tégla Közösségi Házban. Az időpontban nem történt változás, most is, ahogyan az elmúlt hónapokban 10.00–14.00 óráig tart a foglalkozás. Ez alkalommal Bencsik Márta oktató várja majd az érdeklődőket, akik a szalma népi kézművességben való felhasználási lehetőségeivel ismerkednek és a népi gasztronómiába is belekóstolnak majd.
A májusi alkalom jellegzetessége az lesz, hogy a résztvevők saját településeikről készülnek egy süteménnyel, vagy helyi csemegével, s a receptet is megosztják majd egymás között. Ezen kívül közös értékelésre is sor kerül, ahol elmondhatják tapasztalataikat a mesterségekkel, megszerzett ismeretekkel kapcsolatosan illetve, megoszthatják, hogy kinek melyik szakma volt a legkedvesebb és melyiket szeretné majd továbbvinni saját településén, hogyan hasznosul az általuk megszerzett tudás.

Hidvégi-Farkas Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.