Elfeledett szakmák a hívószava egy művelődő közösségnek Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosítószámú projektjében Békés megyében Elfeledett szakmák címmel népi kismesterségek visszatanítását célzó tanfolyam zajlik. 2019. január 26-án immár nyolcadik alkalommal találkoztak a tanfolyam résztvevői, amikor ismét a nemez felhasználásának fortélyaival ismerkedtek.

Az Elfeledett szakmák tanfolyamon a már jól megszokott nagyszerű hangulatban zajlott a nyolcadik képzési nap is. A részvevők egy alkalommal már ismerkedtek a nemezelés technikájával és elsajátították az alapokat. A januári foglalkozás alkalmat adott arra, hogy munkásabb darabok is születhessenek.

A résztvevők a már elsajátított ismereteket napi munkájuk során is hasznosítani tudják, de szabadidős elfoglaltságnak is kitűnőnek tartják. Már körvonalazódott kinek mi a kedvence, mi az a technika, amit a jövőben is biztosan alkalmazni fog, vagy melyik mesterség az, amiben a későbbiekben még szeretne jobban elmélyedni. Néhányan már el is indultak ezen az úton, népijátszóház-vezetőként, szövőként, mézeskalács díszítőként, vagy szalma- és csuhétárgy készítőként tanulnak tovább.

A program 11 településről érkező 15 résztvevője egyre jobban megismeri egymást. A legtöbbjük otthon van valamilyen a népi kismesterségektől eltérő kézműves technikában, melyet szívesen mutatnak be egymásnak. Minden találkozási alkalommal hozzák a saját termékeiket is, és tervezik, hogy egymáshoz ellátogatva kiállításokat, vásárokat szerveznek majd a későbbiekben. Ahogy halad előre az idő, annál jobban összekovácsolódik a kis csapat. Segítséget, támogatást nyújtanak egymásnak. Igazi baráti közösség alakult ki, ami hosszú távon megalapozhatja az együttműködésüket.

A tanfolyam májusban zárul. A még hátralévő négy alkalommal az agyagozásba, a húsvéti népszokásokba, a szövésbe, valamint a szalma megmunkálásába kapnak betekintést a jelenlévők, s tanulhatják meg ezen régi mesterségek alapjait.

Lipták-Belányi Barbara

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.