Elfeledett szakmák, népi kismesterségek visszatanulása

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatósága 2019. szeptember 13-án útjára indította az EFOP-3.7.3-16-2017-00149 Művelődő közösségek az Alföldön című projekt keretében az „Elfeledett szakmák, népi kismesterségek visszatanulása” címmel a 12 alkalomból álló tanfolyamsorozatát.

A foglalkozások célja, hogy a mindennapokban használható ismeretanyagot adjon át a kihalóban lévő, de még igényelt hiányszakmák, hagyományos népi mesterségek témakörében. A program során a résztvevők gyakorlati foglalkozásokon keresztül ismerkednek az adott szakmák megtanításának és újratanításának lehetőségeivel és az azzal járó gazdasági és társadalmi előnyökkel.

Az ismeretanyag sikeres elsajátítása érdekében a résztvevők több alkalommal népi kézművességet népszerűsítő rendezvényeken, játszóházi foglalkozásokon, mesterségbemutatókon, kézműves vásárokon is részt vesznek, hogy tapasztalati úton is megismerhessék a megszerzett ismeretek hasznosíthatóságának lehetőségeit.

Első alkalommal a résztvevők előadást hallhattak Tolna megye népművészetéről, valamint a Szekszárdi Szüreti Fesztiválon megtekintették a „Játszóházi tevékenységek élőben” című, szövéssel és fonással kapcsolatos rendezvényt.  A tanfolyamot Komjáthi Tamásné népi iparművész, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke vezette.

Kuti Imréné

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.