Elfeledett szakmák, régi mesterségek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 projekt keretében 2018 májusában Zala megyében elindított „Elfeledett szakmák, régi mesterségek” tanfolyamon immár harmadik alkalommal vettek részt a kosárfonás iránt érdeklődő közművelődési szakemberek, GYES-en lévő kismamák, a társadalom inaktív tagjai, illetve az álláskereső fiatalok.

A kánikula jelentősen megnehezítette a résztvevők dolgát, hiszen a kiszáradt vessző hajlíthatatlan, így folyamatosan gondoskodni kell a megfelelő nedvességről. Ez a körülmény komoly kihívás elé állított mindenkit, de ennek ellenére vidám, bizakodó hangulatban próbálkoztak az ősi technikával és fogásaival a hallgatók.

Az első két tanfolyami alkalom alatt elsajátított eszközhasználat és alapanyag-ismeret megmutatkozott a munka folyamán. Ennek köszönhetően szakmai irányítás mellett többen már önállóan fonták meg kosarukat. A nap szakmai témája a fülezés volt, így ennek az elméleti és gyakorlati ismeretanyagnak a birtokában ezen alkalommal már a fülek is felkerültek a kosarakra.

Így elkészültek azok az első alkotások, melyek majd a tanfolyamot záró kiállítási anyag részeivé válnak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.