Elfeledett szakmák, régi mesterségek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 keretében megvalósuló, „Elfeledett szakmák, régi mesterségek” elnevezésű program során népi mesterségek iránt érdeklődő résztvevők sajátíthatják el a népi kismesterségek alap- és szakmai ismereteit.

A résztvevők népi kultúra iránti érdeklődése jelentős lendületet adhat településük értékeinek felkutatásához, illetve különböző hagyományőrző tevékenységek végzéséhez.. A hátrányos helyzetűek számára a foglalkozások egyben kompetenciafejlesztési lehetőséget is teremtenek, s komoly segítséget adnak ahhoz, hogy ismereteik további bővítésével megjelenhessenek a munkaerőpiacon, mint kézművesek. Az előkészületek során a régi mesterségek közül a kosárfonást választottuk, mivel már régebben ismert volt előttünk, hogy Nagykapornak és a szomszédos kistelepülések lakossága körében igény merült fel e szakma ismereteinek elsajátítására.

bdr

A képzés helyszínét a nagykapornaki IKSZT biztosítja. Az első foglalkozáson leginkább helyismeretet szereztünk, valamint megismerkedtünk a program tartalmával, a tanfolyam tematikájával, egymással, az oktatóval és természetesen az oktató munkájával, a kész használati és lakberendezési tárgyakkal. Érdekes és inspiráló előadást hallhattunk a kosárfonás történetéről, illetve az oktató, Dulics Margit népi iparművész életútjáról. Manyi 1968 júniusában – éppen 50 éve – kezdett el hivatalosan is kosárfonóként dolgozni, alkotni, oktatni. Így akár egy „jubileumi” tanfolyamnak is nevezhetnénk a most indult képzést. Az első foglalkozás tapasztalatai alapján a gazdag és változatos tematika – oktatótermi munka, közös vesszőgyűjtés, szakmai kirándulás, záró kiállítás és mesterségbemutató, a tanfolyam utáni lehetőségek folyamatos ismertetése –, a magas színvonalú szakmai munkát végző oktató, a résztvevők egymás felé nyújtott segítő keze mind-mind hozzájárul a projekt sikeres és elvárt megvalósításához.

Devecz Erzsébet

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.