Elindult a Bűvös Bábos program Szőkéden

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet a Magyar Bábjátékos Egyesület szakmai segítségével indította ismét útjára az amatőr bábjáték hagyományainak megőrzésére, felelevenítésére a „Bűvös-Bábos” programot. Idén 6 megye 1-1 kistelepülése kapott lehetőséget, hogy szakmai segítség mellett fejlessze közösségeit.

Baranya megyében a bábos hagyományokkal rendelkező Szőkéd település került kiválasztásra. Bunyevácz Tímea a helyi csoport vezetője Papp Melindától a Bóbita Bábszínház igazgatóhelyettesétől kap útmutatást a projekt ideje alatt. Jelenleg a csoportképzés zajlik, amit a darab kiválasztása és színpadra állítása követ.


Bunyevácz Tímea

Papp Melinda

Közben augusztus végén a Bőköz Fesztiválon az NMI Udvarban bábkészítő foglalkozásra hívják a közönséget, amivel a projektet szeretnék megismertetni, népszerűsíteni. A program zárásaként a nagyközönség számára Szolnokon mutatkoznak meg a csoportok a „Bűvös Bábos” Szemlén.

A projekt célja a lokális közösségek fejlesztése mellett az, hogy mintaként szolgáljon más települések számára a helyi hagyományok felelevenítésén és ápolásán alapuló közösségi művelődés megteremtéséhez.

Marksz Levente
Fotó: Marksz Levente

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.