Elindult a KAB-os képzés Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Országszerte elkezdődött a Nemzeti Művelődési Intézet Lázár Ervin programjának keretein belül, az Amatőr művészeti csoportok mentorálása (KAB) 60 órás, 6 alkalmas közművelődési szakmai továbbképzés.

A képzés célja a közművelődési intézményekben, szervekben, közösségi színterekben dolgozó szakembereket, és az amatőr csoportvezetőket felkészítse a saját és szomszédos településik közművelődési szervezeteiben mentori szerepkör ellátására. A résztvevők megismerik az amatőr művészeti csoportok (pl.: színjátszó, báb, tánc) működését, a mentorálási folyamat során használható támogató eszközöket, technikákat, továbbá a mentorálási folyamatok végigkövetésének módszereit. A sikeres tanúsítvány érdekében egy amatőr művészeti csoport mentorálási folyamatáról kell majd egy záródolgozatot elkészíteniük a képzésben résztvevőknek.

Heves megyében a szakmai továbbképzés 23 fővel indult el 2021. április 23-án a Nemzeti Művelődési Intézet Microsoft Teams felületén. Az első alkalommal az Amatőr művészeti csoportok szerepe és hatása a helyi társadalomra témakörből Kun Zsófia módszertani referens (Heves Megyei Igazgatóság) tartott előadást. Már az óra elején kiderült, hogy többen tagjai amatőr művészeti csoportnak, mint például: népdalkör, néptánc, hagyományőrző csoport, stb. A résztvevők Heves megye kisebb településeiről csatlakoztak be (például: Bükkszék, Sirok, Mezőszemere, Mátraszentimre, Kömlő, Egerfarmos, Pély, Tófalu, Mikófalva, Nagyvisnyó, Szarvaskő).
A második alkalommal Buzás Eszter módszertani referens (Heves Megyei Igazgatóság) az Amatőr művészeti csoport működésének sajátosságairól adott elő az online Teams felületen. Például: A Vezetői szerepekről és a csoportok dinamikai sajátosságairól esett szó.

A következő alkalmak során előadást hallhatnak még a résztvevők a Mentor, mentorálás és egyéb szervezetfejlesztő, segítő, támogató szerepeiről, és a Mentorálás folyamatáról.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.