Elindult a középfokú közművelődési szakember képzés Szombathelyen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A közművelődésben Vas megyében is felmerült szakemberhiány pótlására kínál megoldási lehetőséget az NMI Művelődési Intézet azzal, hogy Szombathelyen is elindította a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzését, amely a közösségszervező diploma mellett alternatíva az érettségire épülő OKJ szerinti közművelődési szakképesítés megszerzésére.

Szombathelyen a 460 kontaktóra során a képzés helyszínét az Agora Szombathelyi Kulturális Központ biztosítja. A 4 megyéből érkezett 28 résztvevő közül 26-an 5000 fő alatti településen tevékenykednek.

Az első napon, 2018. július 10-én dr. Baloghné Uracs Marianna az NMI Művelődési Intézet Veszprém megyei, több évtizedes felnőttképzési tapasztalattal bíró irodavezetője, felvázolta a Művelődési Intézet felépítését, céljait. Mindenki megfogalmazta motivációját, várakozását, elmondta, melyik az a témakör, aminek elsajátítását a kurzus során különösen fontosnak tartja. A szociális szövetkezetek létrehozásától a forrásteremtésen, rendezvényszervezésen át a kistelepülések közösségi életének fellendítéséig sok-sok elvárás megjelent.

Ezt követően izgalmas ismerkedési feladatok következtek. A nap második felében a friss ismeretségeknek köszönhetően jó hangulatú csapatmunka folyt. A résztvevők megbeszélték, hogy milyen tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy jó közösségépítővé válhassanak. Kérdés volt, hogy miként tudják aktivizálni az embereket egy program megszervezésében való önkéntes segítségnyújtásra vagy csupán az eseményen való részvételre. Milyennek kell lenni egy jó rendezvénynek ahhoz, hogy a legkisebbtől a legidősebb korosztályig mindenki örömmel résztvevője legyen. Átbeszélték, minderre honnan tudnak forrást teremteni, és a közösségi programokon hogyan tudják a helyi értékeket az odalátogatóknak minél színvonalasabban bemutatni.

A nap végén a csoportok megtervezhették álomtelepülésüket. Élénk képzeletüket ennek a feladatnak a megoldásában semmi sem gátolta, fantáziadús megoldások születtek, sok nevetés kíséretében.

Ezek az alkalmak nemcsak a tanulásra, hanem a kapcsolatépítésre, a helyi szinten felmerülő problémák vagy éppen ellenkezőleg a jó gyakorlatok egymás közti megosztására is lehetőséget biztosítanak. Az oktatókon kívül egymástól is sokat tanulhatnak a hallgatók, hiszen mindannyiuk célja azonos: működő közösségek létrehozása, megtartása, segítése.

Pados Eleonóra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.