Elindult az aktív közösségek program őszi féléve

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága „Aktív közösségek – baba-mama és nyugdíjas klubvezetők – tudásmegosztása, mentorálása” néven szakmai műhelyt tartott Maglódon 2019. szeptember 11-én. Ez volt az őszi félév nyitó alkalma, ahol a baba-mama klubok és az idősklubok vezetői rendhagyó módon együtt találkoztak.

Ez az alkalom a kiscsoportos együtt tanulásról és együtt gondolkodásról szólt. Az előző félév elméleti részét most gyakorlatban is megismerhették a résztvevők. A közösségépítési folyamat egy-egy állomását külön asztaloknál próbálhatták ki a bevonás-toborzás módszereitől kezdve a kompetencia-térkép felhasználásán át a közösség alapú programtervezésig. Külön asztalnál jelentek meg a társadalomformálás – kirekesztettség és sztereotípiák lebontása – első lépéséhez gyűjtött fényképek és idézetek, melyek majd egy kommunikációs kampány részeként most gondolatébresztőként szolgáltak.

A résztvevők között már együttműködések is elindultak. Az azonos településről érkezők sem ismerték egymást minden esetben, de most a szakmai napnak köszönhetően közös projektekben kezdtek el gondolkodni, hogy miként tudják összehozni a generációkat. Néhányan beszámoltak arról is, hogy az eddig tanultakat már beépítették klubéletük mindennapjaiba, és ezek nagyon hasznosnak, és jól működőnek bizonyultak.

A folyamat következő alkalma egy-egy látóút lesz októberben, ahol a klubok egymás életét is megismerhetik, hiszen ellátogatnak Vecsésre a Bálint Ágnes Kulturális Központ Mazsola Játszóházába, illetve Dabasra is az ott működő idősklubokhoz.

A látóút időpontjai:

október 15. kedd – Vecsés látóút – Bálint Ágnes Kulturális Központ, Mazsola Játszóház

október 16. szerda – Dabas látóút – Közösségek a településen

A Pest Megyei Igazgatóság várja azoknak a kollégáknak a nevét, elérhetőségét, akik a látóútra csatlakoznának. Bővebb információ és jelentkezés a program koordinátoránál:

Czipperer Zsófia, czipperer.zsofia@nmi.hu, +36 20 533 9431

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.