Elindult az „Újrahangolt vasi költők” projektje Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” Kodály Zoltán szavai egybecsengenek azzal a gondolattal, amely az „Újrahangolt vasi költők” programjának célkitűzése. Talán azzal lehetne kiegészíteni a nagy zenepedagógus szavait, hogy a zene közösséget teremt, és ezzel hozzájárul lelki egészségünk megteremtéséhez és megőrzéséhez. Különösen igaz ez, ha mindez „szavakkal” is párosul. Az pedig szerencsés egybeesés, ha éppen a programmal egy időben jelent meg egy teljességre törekvő vasi antológia, ITT-HON címmel napvilágot látott kötet.

Az NMI Művelődési Intézet kiemelten fontosnak tartja a helyi értékek átadását, gondozását. Ez esetben az igényes könnyűzene a segítség, hogy a megyében és országszerte ismert alkotók versei eljussanak a fiatalabb korosztályhoz is. Nyolc főből álló lelkes csapat gyűlt össze a Vépi Művelődési Ház és Könyvtárban. A versekre fogékony kreatív fiatalok mindannyian változatos hangszeres tudással rendelkeznek, van köztük gitáros, fuvolás, billentyűs… Lendületes munkával kezdtek bele a versek megzenésítésébe, a mentor Szerémi Zoltán színművész, zeneszerző közreműködésével. Munkájukat segíti Várhelyi Zoltán gitároktató, zenepedagógus, hiszen az ő diákjai is szép számmal jelentkeztek az intézet felhívására.

A tervek szerint 2017. december 20-án már karácsonyi ajándékként kaphatják meg az érdeklődők a verses-zenés ünnepi záróprogramot. Az antológia költői közül ugyanis többen vállalták az együttműködést és a műsor megszerkesztését is, hogy ne csak zenei, de verses ajándékkal is hozzájáruljanak a program idei méltó zárásához.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.