Elindultak a kézműves képzések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet belső képzést indított az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő közfoglalkoztatott munkatársak részére 2018-ban is.

A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a népi kézművességgel kapcsolatos alapismereteket, munkamódszereket. A foglalkozások során olyan ismereteket is kapnak a jelenlévők, melyek lehetővé teszik, hogy betekintést nyerjenek a különböző kézműves szakmákba, ízelítőt kapjanak a kézműves mesterségekről.

A tematikában többek között hímzés, varrás, szövés, fonás, gyöngyfűzés és agyagozás szerepel. Az új ismereteket a résztvevők munkahelyükön és közvetlen környezetükben egyaránt tudják majd hasznosítani. Az oktatók szeretnék megmutatni, hogy az alapismeretek elsajátításával és egészen egyszerű alapanyagok felhasználásával is lehet maradandó értéket létrehozni.

Később, az itt elsajátított tudás akár kereset kiegészítést vagy önálló megélhetést is jelenthet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három képzési csoport indul, melyek közül kettő a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület alkotóházában, Diósgyőrben zajlik, egy pedig Ózdon, a Barkó Kézműves Egyesület alkotóházában.

Kovács Anikó

  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.