Elindultak a szakmai képzések Székesfehérváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatósága a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretében összesen 3 képzési csoportot indíthatott el, 2 Közművelődési és közönségkapcsolati szakember középfokú, valamint 1 Közművelődési szakember felsőfokú OKJ képzést.

A Nemzeti Művelődési Intézet novemberben indította útjára 1 éves Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programját, amely ahhoz nyújt támogatást, hogy a 2021. január 1-től életbe lépő jogszabályi előírásoknak országos szinten minél több település tudjon megfelelni. A program fő mozgatórugója tehát az 1997. évi CXL. törvényhez tartozó 20/2018-as EMMI rendeletben található, miszerint a közösségi színtér működtetése, a helyi közösségi művelődés szervezése és a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében a közösségi színtér fenntartója, működtetője legalább egy, legalább középfokú szakirányú végzettséggel rendelkező szakembert kell foglalkoztasson. A programhoz országos szinten már több, mint 1500 település csatlakozott, Fejér megyéből összesen 53.

A programhoz kapcsolódóan december 8., 9. és 10-én zajlottak az első képzési alkalmak, a székesfehérvári London Style Nyelviskola oktatótermében – a járványügyi helyzetre való tekintettel kisebb létszámú csoportokban. Az igazgatóság munkatársai tájékoztatást adtak a képzés tervezett menetéről, a Moodle rendszer használatáról továbbá a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program részleteiről. A két középfokú csoportba összesen 43 fő, a felsőfokú csoportba pedig összesen 21 fő iratkozott be.

Várhatóan márciustól a kontaktóráknak a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Királykút Emlékház biztosít majd állandó helyszínt.

 

Varga Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.