Élj a filmben Bábolnán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Élj a filmben címmel indult Bábolnán interaktív műhelymunka-sorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája és a Bábolna Városi Könyvtár Művelődési- és Sportközpont szervezésében.

A megyében forgatott számos film alkalmat teremt a közös gondolkodásra arról, hogy miként lehetne ezt az örökséget beépíteni a települési, a megyei, illetve a turisztikai kulturális kínálatba és a szolgáltatásokba. Egyúttal a filmek eszközként szolgálhatnak arra is, hogy a fiatalabb korosztályt is érdekeltté tegye az őket körülvevő értékek felismerésére, értékelésére, erősítse a lakóhelyükhöz, valamint a megyéhez való kötődésüket, fejlessze a kreativitásukat, a kommunikációs készségüket, valamint a szociális kompetenciáikat.

A 2017-es év végén Tatabányán megvalósított mintaprojekt 2018 őszén Bábolnán egészült ki újabb elemekkel. 2018. szeptember 6-án a programsorozat „nulladik” alkalma során a XX. Kukorica Fesztivál rendezvénysátrában Cserteg István a Komárom-Esztergom megyei filmtörténet kutatója tartott előadást az érdeklődőknek Bábolna és térsége, valamint a megye filmes múltjával kapcsolatban. Az előadás során elhangzott több érdekesség is a településen forgatott filmekkel kapcsolatban. 2018. szeptember 14-én filmvetítéssel és beszélgetéssel folytatódott a sorozat. Máriássy Félix 1964-ben forgatott dokumentumfilmjét tekinthették meg a bábolnaiak.

A nézők soraiban jelen voltak idősebbek is, akik még találkoztak a filmrendezővel és több esetben is ismerőseik, szeretteik szerepelnek a képkockákon. A film és az azt követő beszélgetés a résztvevők minden korosztályában fontos gondolatokat ébresztett: különböző benyomásokat osztottak meg a beszélgetés során. Volt, aki Bábolna építészeti értékeire csodálkozott rá, s volt, aki nagyszülei elmeséléseit látta megelevenedni a vetítővásznon.

A műhelysorozat soron következő három alkalmával, a résztvevők interaktív beszélgetéseken keresztül ismerkedhetnek meg a helyi és megyei filmes értékekkel. Végiggondolhatják közösen egy film elkészítésének lépéseit, betekintést nyerhetnek abba a kutatási anyagba, amely több mint 200 Komárom-Esztergom megyében forgatott filmet vonultat fel. Lehetőség nyílik arra is, hogy szakemberek vezetésével együtt gondolkodjanak, hogy hogyan hasznosíthatóak a településen forgatott filmek, azok emlékezete miként szolgálhat a helyi közösség megerősítésére, a település társadalmi, gazdasági fejlesztésére.

További időpontok

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.