Elkezdődött a Helyi értékekre épülő kulturális gazdaságfejlesztés Nógrád megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Helyi értékekre épülő kulturális gazdaságfejlesztés Nógrád megyében címmel műhelymunkára invitálta a Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatósága a téma kapcsán az érintetteket.

Nógrád megyében 2019. május 7-én vette kezdetét az a műhelymunka-sorozat, melynek első állomása a Kutyori-Konyha által kínált gyönyörű barátságos, kellemes környezetben Honton volt. A programot Kémeri Judit módszertani referens nyitotta meg, majd Pásztor Ildikó a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület elnöke, mentora mutatta be a műhelymunkán résztvevőket. Ezt követően Balla Györgyi házigazda beszélt a vállalkozás elindításának nehézségeiről, folyamatáról és a buktatókról. Tevékenysége szorosan összekapcsolódik a kulturális turizmussal és a helyi gazdaságfejlesztéssel.

A délután folyamán Bíró Anna a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Nógrád megyei referense ismertette meg a résztvevőket a vidékfejlesztés aktuális kérdéseivel. Ezt követően bemutatkozott Arnold Boglárka az Arnold Major képviseletében, akik a mezőgazdasági tevékenységük mellett aktív szerepet vállalnak a helyi közösségi életben. Többek között a Hont-Tsitári forrás és kápolna gondozásával, illetve a major területén általuk kialakított múzeum és kávézó üzemeltetésével. A farm turizmussal kapcsolatos elképzeléseit is megismertette a jelenlévőkkel.

A jelenlévők közül szinte mindenki hangot adott annak a törekvésnek, hogy nagyon fontos az összefogás és az együttműködés nemcsak települési, de térségi és megyei szinten is egyaránt. Ez ad erőt ahhoz, hogy a vidék fejlődésnek indulhasson. A törekvés egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok helyben maradjanak. A műhelymunkán résztvevő Gál Magdolna, a település polgármester asszonya is megerősítette az elhangzottakat.

Zárásként Máté Lászlóné tájékoztatást adott arról, hogy Balassagyarmaton is indul a közösségépítést, művelődő közösségeket segítő Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés, mely szintén hozzájárul ahhoz, hogy segítő szakemberek lehessenek egy-egy településen. A találkozók, műhelymunkák célja, hogy a kulturális alapú gazdaságfejlesztésben érintett és érdekelt csapat, illetve operatív csoport alakuljon ki.

A résztvevők motiváltsága és jókedve biztosíték arra, hogy a műhelymunka sorozat sikeres lesz a következő 5 helyszínen is.

Kémeri Judit                                                                                                                                                                                              Fotó: Pospisil Patrik

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.