Élmény alapú néptánc oktatás – folytatódott az amatőr művészeti csoportok vezetőinek képzése

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projektjének keretein belül Amatőr művészeti csoportok vezetőinek képzése műhelyfoglalkozás sorozat nyár végi és őszi foglalkozásai szerencsésen lezajlottak még a novemberi korlátozások előtt.

A kilencedik, augusztusi alkalommal szintén a salgótarjáni Táncházban jártak a műhelysorozat résztvevői, ahogy júliusban is. Ezúttal koreográfiákat néztek felvételekről és kielemezték őket, nehézség, korosztályi taníthatóság szerint. Mozgás nélkül ez az alkalom sem maradhatott, így a foglalkozásvezető Szabó János egyszerű eszközök használatát tanította és gyakoroltatta a résztvevőkkel: ugrókötél, zsinórok párhuzamosan hosszában fektetve és még hasonló, az iskolák, óvodák tornatermeiben fellelhető vagy akár otthon a háztartásban is előforduló használati tárgyak segítségével.

A szeptemberi műhelyfoglalkozáson művészeti előadás formájában Tálas Ágnes, a Hagyományok Háza oktatója előadásában népi játékokkal és néptánccal ismerkedtek meg a résztvevők, melyeket kifejezetten az óvodás és kisiskolás gyerekek részére alakított ki. Az élményalapú alkalmazásra helyezi a hangsúlyt, kiemelt figyelemmel a különböző jeles napokra, melyeket a tánc, mondókák és játékok segítségével ismertet meg a gyerekekkel.

Szabó János foglalkozásvezető az októberi foglalkozáson a szeptemberben elküldött „házi feladatok” megoldásait vette sorra, a lépések, lépésfűzések kerültek bemutatásra és értelmezésre. A mozgástanulás folyamatait és formáit tanulták meg a résztvevők a sebesség, időtartam tekintetében népdalok, mondókák kíséretében. A jelenlévők elmondták véleményüket a bemutatott formákról, milyen korosztálynak megfelelő inkább, mivel lehet még frissíteni, alakítani, változtatni.

A novemberi, záró alkalommal a résztvevők megtekintették a Szabó János foglalkozásvezető és a megyei koordinátor által összeállított összefoglaló ppt-t, mely a foglalkozásokon készült fotók sorozatát tartalmazta. Visszaemlékezve az eltelt időszakra, mindenki elmondta az általa tanult legfontosabb új ismereteket, hasznos ötleteket, praktikákat. A tanultakból mit és hogyan fog beépíteni amatőr csoportvezetői feladatai közé, melyek voltak a legemlékezetesebb foglalkozások, legmaradandóbb élmények, melyet beépíthet munkája során a gyermekekkel való foglalkozásba.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.