Élmény cserepek, egy előadás margójára

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

2018 májusában 10 fővel kezdte meg munkáját Somogy megyében az amatőr művészeti csoportvezetők műhelye. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. képzési programja a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 projekt támogatásával valósul meg havi rendszerességgel.

Utolsó előtti foglalkozásához érkezett a somogyi amatőr színjátszó csoportvezetők továbbképzése. Az elmúlt közel egy évben a műhelyfoglalkozások sok hasznos ismeret elsajátítására teremtettek alkalmat. 2019. március 11-én a projektben tervezett zenés irodalmi előadás megtekintésére került sor. Marianna Salzmann Mamelosn című darabját Tóth Géza rendezte. Az előadás a kaposvári Tudományos Ismeretterjesztő Társaság pinceszínházában került bemutatásra. A műhely vezetője, Tóth Géza színész-rendező ide hívta, várta a somogyi amatőr színjátszó csoportok vezetőit. Marianna Salzmann darabjának szereplői a nők. A fanyar humorral fűszerezett előadás nélkülözte a megszokott kliséket. Az anya-lánya kapcsolat bonyolult, feszültségekkel, csalódással, magánnyal és daccal teli szövevényes viszonyaiba kapott betekintést a néző három generáció asszonyi sorsán keresztül.

A Mamelosn darabban női sorsok villannak fel, amelyekben ugyan voltak férfiak, de a jelenben társtalanul élik mindennapjaikat. A Mamelosn európai családi és társadalmi dráma a 21. század történelmi díszletei között. Adott egy csonka család: az anya, a lánya és az unokája. Lin, a nagymama túlélte a koncentrációs tábort, és az NDK-ban meggyőződéses kommunista lett belőle, ma már csupán az emlékeit rendezi, és sajátos módon igyekszik összetartani megmaradt családját. Lányával, Clarával él, aki viszont igazi németként sem a kommunista eszmékkel, sem a zsidó identitással nem tud mit kezdeni. Azért is a judaizmust teszi felelőssé, hogy fia egy boldogabb élet reményében Izraelbe költözött, meggyőződéses zsidóként él, és minden kapcsolatot megszakított a családjával. Lánya Rahel szintén menekül a családtól, New Yorkba költözik és nyíltan vállalja leszbikus voltát.

A műhely tagjai nagy várakozással készültek az előadásra. A nézőként átélt hatvan perc mindenkiben mély nyomot hagyott. Az érzelmek széles skálája tükröződött arcukon a fájdalmas együttérzéstől a cinkos szurkoláson át a kirobbanó derűig. Tanulni jöttek „színházat” és kaptak tanítást önmagukról. Dráma, humor, cinizmus és őszinte érzelmek hullámvasútja ragadta magával, letaglózta, majd emelte magasba a közönséget. Katartikus élmény részeseivé váltak a résztvevők, akik az előadás után a rendezővel és a szereplőkkel is találkoztak.

A tapsot követően, még mindig az előadás hatása alatt, csendesen várakoztak a foglalkozás résztvevői. A szereplőkkel és a rendezővel való beszélgetés döcögősen, megilletődve indult. Tóth Eleonóra, Horváth Zita és Erdős Éva, a darabbéli család nőalakjait megformáló színművészek szelíd szeretettel meséltek saját élményeikről, érzéseikről, amit karaktereik felépítése közben megéltek. Szó esett fegyelemről, felelősségről, bizalomról, színészmesterségről, civil életről, emberségről. A tea melletti beszélgetés a kezdeti elfogódottságot követően nagyon inspiratív, mély tartalmakat feltáró diskurzussá vált. Újabb élménnyel, tudással, feldolgozásra váró érzelmekkel, jövőt kutató gondolatokkal gazdagodva, a projektzáró találkozás terveivel késő este köszöntek el egymástól a műhely tagjai.

Berlik Mari

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.